Albanija i Severna Makedonija na “čekanju“: UKRAJINA I MOLDAVIJA DOBILE STATUS KANTIDATA

Foto ilustracija

„Lideri EU 27 na samitu u Briselu nakon višečasovne debate odlučili su da podrže preporuke Evropske komisije za dodeljivanje kandidatskog satatusa Ukrajini i Moldaviji“, objavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel na Tviteru.

Evropski lideri su danas na sastanku u Briselu zvanično odlučili da Ukrajini dodele status kandidata, čime je započeo dug put te zemlje ka članstvu u EU.

Status kandidata lideri EU 27 odobrili su i za Moldaviju.

„U pitanju je istorijski trenutak. Ovo je ključni kora na vašem putu ka EU.

Čestitam Volodomiru Zelenskom i Maii Sandu kao i narodu Ukrajine i Moldavije. Imamo zajedničku budućost“, pourčio je Mišel.

PROČITAJTE  Da li to Evropska unija sebi uopšte može da priušti: „EU JE UČINILA NEŠTO ŠTO NIJE NIKADA PRE“ (INFO)

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen takođe je čestala liderima Ukrajine, Moldavije, ali i Gruzije koja je dobila evrospku perspektivu.

„Vaše zemlje su deo evrospke porodice, a današnja odluka lidera to potvrđuje“, poručila je Lajen na Tviteru.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozdravio je danas potez Evropske unije da prihvati njegovu zemlju za kandidata za članstvo i nazvao to jedinstvenim i istorijskim trenutkom u odnosima sa 27-članim blokom.

„Budućnost Ukrajine je u EU“, napisao je on na Tviteru, preneo je Rojters.

Time su lideri EU prihvatili preporuku koju je pre sedam dana dala Evropska komisija.

Iako simboličan, ovaj potez će pomoći da se podigne moral ove Ukrajine koja se već četiri meseca bori protiv ruske invazije.

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa liderima Srbije i Severne Makedonije, Rama je rekao da Severna Makedonija čeka 17 godina na otavarnje pregovora sa EU o članstvu, a Albanija osam godina.

„Od jedne zajedničke vizije i zajednice, EU je postala instrument za pojedinačne članice da stopiraju nešto.

PROČITAJTE JOŠ  BAJDEN PONOVO HIT NA INTERNETU: “Amerika je država koja se može definisati jednom rečju…“ (VIDEO)

Priča sa Bugarskom je sramota. Jedna država nameće nešto svoje, a ostalih 26 ne mogu da urade ništa o tome.

Ima dosta navoda da je (predsednik Rusije Vladimir) Putin bolestan, ali ne mogu da kažem da ova kuća ovde deluje zdravo“, naveo je Rama.

On je apelovao na lidere EU „da ne ubijaju veru“ Albanaca u evropsku budućnost, navodeći da će njegova zemlja ostati na evropskom putu u uverenju da će postati deo EU.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izrazio je nezadovoljstvo Severne Makedonije dinamikom procesa pristupanja od početka pregovora

„Ono što se sada desilo je ozbiljan problem i ozbiljan udarac za kredibilitet EU… Severna Makedonija i Albanija, ali i region,

ne mogu da ostanu zaglavljeni u ovoj situaciji zato što jedna država odbija da se koordiniše i otvori nam evropski put“, naveo je Kovačevski.

J.R.blic

PODELITE TEKST:
fb-share-icon