Britanski premijer upozorava: „ZLATNA ERA JE GOTOVA!“ (INFO)

Riši Sunak je rekao da je takozvana „zlatna era“ odnosa sa Kinom završena, jer je obećao da će „razvijati“ stav Velike Britanije prema toj zemlji.

U svom prvom spoljnopolitičkom govoru, gospodin Sunak je rekao da su bliže ekonomske veze prethodne decenije bile „naivne“.

Premijer je rekao da Ujedinjeno Kraljevstvo mora da zameni željno razmišljanje „čvrstim pragmatizmom“ prema konkurentima.

Ali on je upozorio na „hladnoratovsku retoriku”, dodajući da se globalni značaj Kine ne može zanemariti.

Gospodin Sunak se suočio sa pritiskom od strane Torijevaca da pooštri stav Ujedinjenog Kraljevstva prema Kini otkako je prošlog meseca preuzeo dužnost premijera.

Njegov govor na banketu lorda gradonačelnika u Londonu usledio je nakon protesta u Kini tokom vikenda protiv strogih zakona o zatvaranju Covid-a u zemlji.

Policija je izvršila nekoliko hapšenja, a novinar Bi-Bi-Sija je priveden dok je izveštavao o protestu u Šangaju u nedelju.

Policija ga je tokom hapšenja tukla i nogama i držala nekoliko sati pre nego što je pušten.

Gospodin Sunak je prisutnima poslovnih lidera i eksperata za spoljnu politiku rekao da je, suočena sa protestima, Kina „izabrala da se dalje obračunava, uključujući i napad na novinara Bi-Bi-Sija“.

„Priznajemo da Kina predstavlja sistemski izazov za naše vrednosti i interese, izazov koji postaje sve akutniji kako se kreće ka još većem autoritarizmu“, rekao je on – prenosi BBC

 

PODELITE TEKST:
fb-share-icon