DESIO SE OBRT! Turska saglasna sa stupanjem Finske i Švedske u NATO (INFO)

Redžep Tajip Erdogan

Predstavnici Turske, Švedske i Finske, kao i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg održali su danas u okvir NATO samita u Madridu četverosatni sastanak na kojem je postignut konačni dogovor o pitanjima koja se tiču ulaska Finske i Švedske u NATO, ali i o pitanjima koja su opterećavala Tursku i zbog kojih je ova država blokirala NATO put skandinavskih zemalja.

DESIO SE OBRT! Nakon što su Turska, Finska i Švedska postigle dogovor kojim je odblokiran NATO put skandinavskih zemalja, objavljeni su i detalji sporazuma koji je potpisan danas u Madridu.

PROČITAJTE ROSKOSMOS ČESTITAO POČETAK SAMITA NATO PAKTA: Objavili fotografije sa tačnim koordinatama! (FOTO)

Nakon sastanka, Stoltenberg je pojasnio kako su Finska i Švedska pristale na deportaciju pripadnika kurdskih organizacija PKK i YPG koji su smešteni u ovim zemljama, a koje Turska smatra terorističkim organizacijama.

„Deportacije će se sprovoditi u skladu sa zakonodavstvom zemalja, ali i u skladu s evropskim sporazumima“, rekao je Stoltenberg.

Povodom potpisivanja sporazuma oglasili su se iz kabineta turskog predsednika Recepa Tayyipa Erdogana te su naglasili kako je Turska nakon ovog sastanka dobila što je i htela.

Takođe, objavljeni su detalji u kojima se navodi kako su se Švedska i Finska obavezale da će promeniti svoje nacionalno zakonodavstvo u vezi s borbom protiv terorizma i odbrambenom industrijom, tačnije izvozom oružja.

U dokumentu se, prema tvrdnjama Turske, ističe kako će Švedska i Finska ukloniti prepreke koje se tiču izvoza oružja u Turska te da će povećati saradnju u odbrambenoj industriji s ovom državom.

Prema saopštenju za javnost, iz Ankare navode kako su se Švedska i Finska takođe obavezale da neće podržavati pripadnike pokreta FETO, kao ni pripadnike organizacija PKK i YPG koje deluju u Turskoj odnosno Siriji.

Nakon sastanka oglasio se i finski predsednik Sauli Niinisto koji nije govorio o detaljima sporazuma te je naglasio kako će se Švedska i Finska oglasiti zajedničkim saopštenjem. Ipak, prvi čovek Finske je poručio kako će, kada je reč o deportaciji određeni osoba, Finska i dalje primjenjivati vlastita pravila o ekstradiciji.

Povodom potpisivanja sporazuma oglasila se i švedska premijerka Magdalena Andersson koja je izjavila kako su pregovori bili dugi.

„Pregovori su bili veoma dugi i teško je znati šta je Tursku nateralo da prihvati sporazum.

Međutim, ovo se može oceniti kao dobar sporazum“, poručila je premijerka Švedske.

 

Skynews, V.Kklix