G7: Sprečićemo Rusiju da zarađuje na visokim cenama energenata! (INFO)

Foto ilustracija: cadtm

G7 čine Britanija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan i Sjedinjene Države.

G7: Mnoge zemlje su uvele sankcije Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu, koju Moskva naziva „specijalnom vojnom operacijom“, ali su ključni potrošači nafte Kina i Indija povećali uvoz ruskih barela s popustom na rekordne nivoe.

Uprkos tome što je ruski izvoz nafte dostigao najniže nivoe od prošlog avgusta, njen izvozni prihod u junu porastao je za 700 miliona dolara mesečno zbog viših cena, 40 odsto iznad prošlogodišnjeg proseka, saopštila je prošlog meseca Međunarodna agencija za energiju.

PROČITAJTE Milanović: ‘Nemci su ’41. godine išli peške do Moskve da bi se smrzavali, sada će se smzavati doma’ (VIDEO)

Zapadni lideri su predložili da se to reši kroz ograničenje cene nafte kako bi se ograničilo koliko rafinerije i trgovci mogu da plate za rusku naftu – potez koji Moskva kaže da se neće pridržavati i da može da spreči isporuku nafte državama koje ne poštuju gornju granicu cena.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen iznela je ideju o ograničavanju cene azijskim liderima na stranoj turneji prošlog meseca i rekla je Rojtersu da je vodila „ohrabrujuće“ razgovore sa Indijom.

Neki trgovci i analitičari tržišta nafte izrazili su sumnju da će ograničenje cene funkcionisati jer je Rusija pronašla načine da isporučuje svoju naftu u Aziju bez korišćenja zapadnog osiguranja brodova. Moskva bi takođe mogla potpuno da obustavi izvoz neke nafte, što bi dovelo do daljeg skoka cena energenata

PROČITAJTE JOŠ BRITANSKI POLITIČAR IZAZVAO BURNE REAKCIJE: ‘Ako izazivate ruskog medveda sa štapom, nemojte biti iznenađeni kad on reaguje’ (VIDEO)

Članice G7 pokušavaju da pronađu načine da zapune nestašice energije i da se izbore sa rastućim cenama, držeći se svojih klimatskih obaveza usred tenzija sa Rusijom.

„Dok povlačimo rusku energiju sa naših domaćih tržišta, nastojaćemo da razvijemo rešenja koja smanjuju ruske prihode od ugljovodonika, podržavaju stabilnost na globalnim energetskim tržištima i minimiziraju negativne ekonomske uticaje“, navodi se u saopštenju G7. prenosi Reuters