Gastarbajter iz Norveške posle posete Crnoj Gori ostao razočaran: „Danas sam se podsetio zašto ne živim ovde“

Foto ilustracija

Otići iz svoje zemlje kada „muka natera“ zna biti jako teško, ipak, vraćanje nazad za neke bude još bolnije, što je bio slučaj i sa jednim Crnogorcem, koga je nostalgija za svojom zemljom vukla natrag, ipak nije uspela da ga natera da promeni mišljenje o tome zašto je i otišao

Na društvenoj mreži Redit, muškarac iz Crne Gore koji već godinama živi u Norveškoj, podelio je iskustvo sa sopstvenog porodičnog putovanja u domovinu nakon čega je, pun razočarenja odlučio da su njegove „Balkanske ekskurzije zvanično završene ovom epizodom“

„Danas smo se podsetili zašto ne živimo više ovde“, napisao je navodno Crnogorac u naslovu svoje objave.

A onda krenuo da izlaže svoje iskustvo.

„U Crnoj Gori sam odrastao. Znam kako stvari stoje.

Zbog diskriminacije sam izgubio godinu na faksu i ironično iste godine dobio stipendiju na američkom univerzitetu.

Oglasila se Vedrana Rudan: Nisam Hrvatica, i ponosim se time!

Dosta sam putovao. Živio i na istoku i zapadu.

Nakon svadbe smo ipak pokušali gnezdo da svijemo u Podgorici što se pokazalo uzaludno na više nivoa.

Jedva smo izvlačili kraj sa krajem. Poslao sam CV za Norvešku i nakon 17 dana od potpisivanja ugovora otpočeli smo naš život ‘gore’.

Prokleti sentiment me je opet vukao tu, pravili smo planove o povratku, srećom je pandemija pauzirala celu priču, pa sam se tokom martovske posete ocu vrlo brzo otreznio od te ideje.

Ove godine nam je stigla i prinova, pa smo odlučili da posetimo svu bližu rodbinu.

Dete mi je celo jutro bilo pod stresom od konstantne dreke i ulaženja u lični prostor od strane nasumičnih ljudi.

Sve je kulminiralo na semaforu preko Morače kada je lik koji ide u suprotnom smeru mojom trakom, jer je on pametniji od svih, odlučio da razreši ‘Mexican standoff’ autima, tako što će da mi otvori vrata, preti verbalno i fizički, dok žena doji i uspavljuje bebu na zadnjem sedištu.

Pozdrav sa Durmitora, gde lepotu prirode kvare jedino domoroci divljanjem uskim seoskim putevima i pokoja nasumična deponija.

Nemam reči, stvarno. Mislim da su naše Balkanske ekskurzije završene zvanično ovom epizodom“, stoji njegovoj objavi na Reditu.

Danas smo se podśetili zašto ne živimo više ođe
by u/Leo- in montenegro

„Ti više nisi Crnogorac“

Njegova objava nije prošla sa nekim odobravanjem, jer su se mnogi u komentarima složili da je unapred već planirao da se razočara.

„Ti si došao u nameri da budeš uvređen. Nisi ti više Crnogorac, ni ti ni ta žena a ni to dete.

Srećan i uspešan život ti želim“, „Ima problema, ali ako hoćeš da kritikuješ, onda se doseli ovde i popravljaj svojim primerom, inače mi od ove priče nema previše vajde. Svi mi pričamo, niko ništa ne radi“, „Zašto nisi samo napisao da je u Norveškoj bolje i rešiš stvar“, bili su smao neki od komentara ispod njegove objave.

 

PODELITE TEKST:
fb-share-icon