HITNA VEST: Zabraniti vožnju trotineta mlađima od 14 godina!

Ilustracija

Upotrebu električnih trotineta na ulicama treba zakonski regulisati, kako bi se bezbednost svih učesnika u saobraćaju podigla na viši nivo, zaključak je javne rasprave o Nacrtu izmena i dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, prenosi Tanjug.

MUP predlaže se zakonom ovi dvotočkaši svrstavaju u vozila, a oni koji njima upravljaju u vozače, koji ne smeju biti mlađi od 14 godina.

Ministarstvo unutrašnjih poslova pripremilo je niz predloga po kojima se električni trotineti svrstavaju u vozila

a oni koji njima upravljaju u kategoriju vozača, koji ne smeju biti mlađi od 14 godina.

Ilustracija

Javna rasprava održana je u Privrednoj komori Srbije u Beogradu u prisustvu direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branka Stamatovića, predsednice Prekršajnog suda u Beogradu Olivere Ristanović, pomoćnika načelnika Uprave saobraćajne policije MUP-a Zlatka Belencana i Vladana Nikolića, kao i načelnika Uprave saobraćajne policije MUP-a Slaviše Lakićevića.

Učestvovali su i predstavnici pravosuđa, profesori na Saobraćajnom fakultetu, predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i predstavnici privrede.

Pomoćnik načelnika Nikolić kazao je da su u javnosti bila podeljena mišljenja kada je reč o električnim trotinetima te da ih jedan deo stručne javnosti nije smatrao vozilima.

„Mi smo na kraju predložili da se trotineti svrstaju u vozila, što znači da oni koji njima upravljaju jesu vozači, a to znači da će biti podložni kontroli, testiranju, isključenju, zadržavanju”, naveo je on.

Naglasio je da, s obzirom na to da nema razgranate infrastrukture u Srbiji, vozači trotineta mogu da koriste trotoar uz ograničenje brzine od pet kilometara na sat i uz odgovornost da su „jači” učesnici u saobraćaju.

ilustracija

Takođe, dodao je i da je predlog da se za električne trotinete može koristiti i kolovoz, ali samo putevi na kojima dozvoljena brzina ne prelazi 30 kilometara na čas.

Prilikom prelaska kolovoza, rekao je Nikolić, vozač ne sme voziti lako električno vozilo, već mora sići sa njega i poneti ga, osim na prelazu biciklističke staze preko kolovoza.

Naveo je da je obaveza vozača da ima dokumentaciju sa tehničkim podacima o vozilu – snaga motora, masa i brzina.

Napomenuo je da zbog toga električnim trotinetima ne smeju da upravljaju osobe mlađe od 14 godina, te da je preporuka svim roditeljima koji su deci kupili ta vozila da sačekaju da porastu.