INFORMACIJA KOJA ZABRINJAVA! Doktorka Plavšić: IMAĆEMO 1.000 ZARAŽENIH DNEVNO ZA 2 NEDELJE (FOTO)

Foto ilustracija

Kako je u svojoj objavi na društvenoj mreži Tviter navela primarijus dr Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti, broj inficiranih korona virusom se polako povećava iz dana u dan.

Mnoge koji smatraju da je epidemija korona virusa prošlost ili čak da je nije ni bilo, nažalost, brojevi već danima demantuju, a prema predviđanjima pojedinih srpskih stručnjaka već za dve nedelje ponovo možemo doći do četvorocifrene brojke!

Broj novozaraženih se prema njenim rečima prošle sedmice kretao oko 300, poslednjih dana već prelazi 500, a doktorka očekuje da će za oko dve sedmice broj novoinficiranih dostići 1.000 osoba dnevno.

U ovom trenutku, kako je konstatovala, uglavnom se radi o lakšim oblicima, tako da pogoršanje epidemiološke situacije nije praćeno povećanim brojem hospitalizovanih i preminulih pacijenata.

Kome je potrebna četvrta doza vakcine

– Naravno, nema mesta nikakvoj panici, ali je potreban oprez i testiranje na svaku pojavu respiratornih simptoma – napisala je Plavšić.

Kako je dodala, preporuka je da svi stariji od 65 godina i sa komorbiditetima prime četvrtu dozu vakcine i da ne čekaju da se pojavi nova vakcina jer se to neće desiti pre oktobra ili novembra.

– Pridružene bolesti su glavni faktor za predikciju teške kliničke slike kod kovida, a ne starost. Ono što nam se činilo da ozbiljnost bolesti raste sa starošću je samo posledica toga što sa starošću raste broj i ozbiljnost pridruženih bolesti. Najbolje bi bilo da imamo mnogo veći procenat vakcinisanih prvom i drugom dozom, ali u ovakvoj atmosferi i potpunoj zapostavljenosti značaja vakcinacije, pa i one obavezne, to je nerealno očekivati – piše primarijus dr Slavica Plavšić u svojoj objavi na Tviteru.

Hibridni imunitet najbolja zaštita protiv omikron sojeva

Prema njenim rečima, najbolju zaštitu protiv omikron sojeva (BA4 i BA5) daje takozvani hibridni imunitet.

Reč je o kombinaciji imuniteta stečenog ranijim zaražavanjem delta sojem i vakcinacijom mRNK vakcinama i to sa tri doze.

– Zato su najveća očekivanja od takozvane bivalentne vakcine (delta+omikron) koju prouzvodi i ispituje kompanija Moderna.

Ona u kliničkim ispitivanjima daje bolje rezultate nego pojedinačne vakcine.

Infekcija omikronom daje vrlo slab i kratkotrajan imunitet – zaključuje u svom tvitu dr Plavšić.

Kome se preporučuje četvrta doza

Kad je reč o tome kome se preporučuje četvrta doza vakcine protiv korona virusa, Institut „Batut“ je već izdao stručno metodološko uputstvo u kojem se navodi da drugu buster, odnosno četvrtu dozu vakcine, mogu primiti sve osobe uzrasta 18 godina i starije kod kojih je od davanja prve buster doze prošlo najmanje pet meseci.

– Druga buster, odnosno, četvrta doza vakcine protiv kovida-19, preporučuje se osobama sa primarnim i sekundarnim imunodeficijencijama, starijima od 60 godina, zaposlenima u zdravstvenim ustanovama koje dolaze u kontakt sa pacijentima – navodi „Batutovo“ uputstvo dr Milica Milošević, šef Preventivnog centra valjevskog Doma zdravlja.

Prema rečima dr Aleksandra Stojanovića, direktora Doma zdravlja Palilula, četvrta doza vakcine protiv kovida-19 se daje već nekoliko meseci, tačnije od Nove godine.

– Ona je preporučena od Ministarstva zdravlja i SZO, a preporuka je da je prime pacijenti koji imaju hronična oboljenja, karcinom, dijabetes, gojaznost, odnosno svi oni koji spadaju u rizične grupe.

 

Blic