IZNENADNI OBRT! Erdogan se USPROTIVIO ulasku Finske i Švedske u NATO!?

Turska

TURSKA prati proces u vezi s planovima za priključivanju Finske i Švedske NATO-u, ali za sada ne može da gleda na to pozitivno, saopštio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

– Pratimo taj proces, ali nemamo pozitivno mišljenje o tome, jer bi to bila greška u vezi sa Grčkom.

Znate kako se Grčka ponaša u Alijansi prema Turskoj. Drugu grešku Turska ne želi da pravi.

Predsednik Turske je svoju izjavu objasnio navodnom podrškom Švedske i drugih skandinavskih zemalja kurdskim oružanim grupama i drugima koje Turska smatra teroristima.

Za sada ne možemo pozitivno da gledamo na to – rekao je Erdogan novinarima.

Srpski novinar intervjuisao HRVATA koga su Rusi zarobili: “NE ZNAM ŠTA ME ČEKA“ (VIDEO)

Finska i Švedska razmatraju mogućnost da odustanu od višegodišnje neutralnosit i da stupe u NATO zbog ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

NATO želi Švedsku i Finsku

Šef Alijanse Jens Stoltenberg je rekao da će NATO rado videti Finsku i Švedsku u svojim redovima i da će im omogućiti brzo stupanje u savez.

NATO očekuje da te zemlje donesu samostalne odluke o stupanju u Alijansu u narednim mesecima i nedeljama, izjavila je stalna predstavnica SAD pri NATO-u DŽulijan Smit. Ona je dodala da SAD pozdravljaju pristupanje tih zemalja Alijansi.

Peskov: Dalje širenje NATO-a neće doprineti bezbednosti Evrope

Rusija smatra da je NATO usmeren na konfrontaciju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je upozorio na to da dalje širenje NATO-a neće doprineti bezbednosti Evrope i da ima agresivan karakter.

On je, međutim, istakao da eventualno pristupanje Švedske i Finske NATO-u neće predstavljati egzistencijalnu opasnost za Rusiju.

Zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski je rekao da će stupanje Švedske i Finske u NATO i razmeštanje odreda Alijanse na njihovoj teritoriji te dve zemlje učiniti potencijalnim ciljevima ruske vojske.

agencije