IZUZEĆE OD SANKCIJA RUSIJI: Kanada popustila, vraća turbinu za „Severni tok”! (INFO)

Kanada, Foto ilustracija

Kanada će odobriti da se ukinu sankcije na vraćanje popravljenih ruskih turbina Nemačkoj koje su potrebne za održavanje rada gasovoda „Severni tok 1”, saopštio je danas kanadski ministar prirodnih resursa.

IZUZEĆE OD SANKCIJA RUSIJI – „U nedostatku snabdevanja prirodnim gasom, nemačka ekonomija će pretrpeti značajne teškoće, a sami Nemci biće u opasnosti da ne mogu da greju svoje domove tokom zime, navodi u obarazloženju kanadska vlada.

Kanadska vlada, koja izdaje dozvolu za izuzeće sankcija Rusiji, da bi vratili turbine Nemačkoj, saopštila je da će taj potez podržati „sposobnost Evrope da pristupi pouzdanoj i pristupačnoj energiji dok nastavljaju prelaz s ruske nafte i gasa”.

Kanada je najavila da će proširiti sankcije protiv ruskog energetskog sektora na industrijsku proizvodnju.

PROČITAJTE “SRBI ĆE IM OPROSTITI, ALI ISTORIJA NEĆE!” Istoričar Šarić podsetio na Putinove reči – Tada sam shvatio… (FOTO)

Nove kanadske sankcije „primeniće se na kopneni i cevovodni transport i proizvodnju metala i prevoza, računara, elektronske opreme, kao i mašina”.

Kanada je dodala da će „u nedostatku snabdevanja prirodnim gasom, nemačka ekonomija pretrpeti značajne teškoće, a sami Nemci biće u opasnosti da ne mogu da greju svoje domove tokom zime.”

Nemačka vlada, potvrdila je u petak da je primila pozitivan signal iz Kanade u vezi s turbinama potrebnim za održavanje Severnog toka 1.

Turbine bi prvo bile poslane u Nemačku, koja će ih potom isporučiti ruskom državnom preduzeću Gasprom, rekao je vladin izvor za Rojters ranije ove nedelje.

Ruski Gasprom smanjio je kapacitet gasovoda Severni tok 1 na samo 40 odsto uobičajnih isporuka iz prošlog meseca, navodeći kao razlog opremu koja se servisira u Kanadi. Moskva je u petak saopštila da će povećati isporuke gasa Evropi ako turbina bude vraćena.

Odluka Kanade o vraćanju turbine Nemačkoj razočarala Kijev

KIJEV – Ukrajinska ministarstva energetike i spoljnih poslova izrazila su danas „duboko razočarenje” odlukom Kanade da Nemačkoj vrati popravljenu Simensovu turbinu, koja se koristi za gasovod Severni tok 1.

U saopštenju, objavljenom na sajtu ministarstva energetike, kanadska vlada se poziva da poništi svoju odluku i ocenjuje se da bi vraćanje turbine značilo da se sankcije uvedene Rusiji prilagođavaju „hirovima Moskve”, prenosi Rojters.

PODELITE TEKST:
fb-share-icon