Karen Donfrid upozorila! Srbija mora da razmišlja o tome ko je podržava, a ko NE BI VOLEO DA USPE (INFO)

Foto: Vikipedija/United States Department of State
Sjedinjene Američke Države (SAD) podržavaju Srbiju u daljem svrstavanju uz SAD i EU, kaže visoka zvaničnica Stejt departmenta za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid, dodajući da Srbija sama mora da odluči kako će da se postavi kada je reč o sankcijama Rusiji.

Donfrid ocenjuje kao veoma važno za priključivanje Srbije EU i to što je naša zemlja glasala da se suspenduje rusko članstvo u Savetu za UN za ljudska prava. Podržavamo Srbiju u daljem svrstavanju uz SAD i EU.

Za SAD je važno da se podrži Ukrajina u ratu, ali i da se Rusiji stavi do znanja da mora da plati cenu za ono što radi.

To je naš stav, a Srbija mora sama da odluči kako će da se postavi kada je reč o sankcijama -rekla je Donfrid za „Politiku“, ističući da je pitanje sankcija „nesumnjivo na stolu“ pred Srbijom.

Kada je reč o srpskoj ekonomiji, Donfrid je zaključila da su za najveći broj novih investicija i ekonomski rast u Srbiji zaslužne zemlje EU

MATIJA BEĆKOVIĆ ISKRENO: Recite mi Crnogorci zašto živite u Srbiji, kad je Srbija okupator?

Smatra da je spoljnopolitički interes Srbije pridruživanje EU, te dodaje da SAD podržavaju taj proces.

– Ako pogledate američke programe u Srbiji, bez obzira na to da li je reč o borbi protiv korupcije, slobodi medija ili vladavini prava, sve to pomaže Srbiji da uđe u EU. Na Srbiji je da odluči gde joj leže spoljnopolitički interesi i da teži tom cilju – kazala je ona.

„Vučić vidi budućnost Srbije u EU“

Na pitanje da li je zadovljna onim što je čula na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Srbije Anom Brnabić, Donfrid je pozitivno ocenila stav predsednika zemlje, i naglasila je da je Vučić veoma jasan u vezi sa tim gde vidi budućnost Srbije, a to je EU.

Osvrnula se i na izjavu američkog ambasadora u Srbiji Kristofera Hila da SAD žele da suzbiju ruski i kineski interes u Srbiji, i kazala da njena zemlja veruje da svaka država ima suvereno pravo da odlučuje o svojoj spoljnoj i bezbednosnoj politici, bilo da je to članstvo sa EU ili NATO.

OGLASIO SE MONTGOMERI: “Nemoguć zadatak na Zapadnom Balkanu, mogu samo da se nasmejem EU zbog Srbije“

– Vidimo i strateško partnerstvo Rusije i Kine.

To je nesumnjivo kontekst u kojem je ambasador Hil govorio o Srbiji, koja treba da odluči kakva će njena spoljna i sigurnosna uloga biti.

Srbija mora da razmišlja o tome ko je podržava, a ko ne bi voleo da uspe – poručila je zvaničnica Stejt departmenta

Sveobuhvatan sporazum Beograda i Prištine

Kada je u pitanju situacija na KiM, Donfrid je istakla da je veoma važno za Kosovo i Srbiju da sarađuju i reše odnos.

Prema njenim rečima, SAD podržavaju dijalog kojem posreduje EU i sveobuhvatan sporazum koji će rezultirati normalizovanjem odnosa s fokusom na međusobno priznanje.

Ukazala je na to da je, prilikom boravka na Kosovu, uvidela da postoji spremnost za taj dijalog, kao i da je o tome razgovarala sa predsednikom i premijerkom Srbije i izrazila nadu da će se na tom planu napredovati.

Tanjug