KINA POSLALA JASNU PORUKU: Ovo su planovi za Tajvan! INFO

TAIWAN: Foto ilustracija

Peking je naveo da će primeniti silu samo ako bude primoran na to u slučaju da druga strana pređa crvenu liniju.

Peking želi mirno ujedinjenje sa Tajvanom, ali strane sile koje se mešaju u kineska unutrašnja pitanja i ohrabruju secesiju na ostrvu, to bi mogle da onemoguće, navodi se u kineskoj Beloj knjizi.

“Uložićemo sve napore da postignemo mirno ujedinjenje.

Ali nećemo se odreći upotrebe sile i zadržavamo mogućnost da preduzmemo sve neophodne mere.

To je neophodno zbog zaštite od spoljnog mešanja i separatističkih aktivnosti”, navodi se u objavljenom dokumentu.

U Beloj knjizi iznosi se tvrdnja Kine o suverenitetu nad Tajvanom, zasnovana na istoriji, međunarodnom pravu i težnjama naroda Kine.

PROČITAJTE OVO JOŠ NISTE VIDELI: Bajden u ‘problemu’, prvo rukav – a onda i naočare (VIDEO)

Peking se zalaže za mirno ujedinjenje po principu “jedna zemlja, dva sistema” – što bi Tajpeju omogućilo da sačuva svoju unutrašnju politiku – kao krajnji cilj svoje politike na Tajvanu.

Tekuća eskalacija tenzija sprečava korisni put pomirenja, saopštila je kineska vlada, okrivljujući za to antikineske snage u SAD.

Oni “podstiču grupe unutar Tajvana da izazovu nevolje i iskoriste Tajvan kao piona protiv Kine”, navodi se u dokumentu.

Tajvanska administracija pod vladajućom Demokratskom progresivnom partijom “zauzela je separatistički stav i dogovarala se sa spoljnim snagama u uzastopnim provokativnim akcijama koje su osmišljene da podele zemlju”, navodi se u Beloj knjizi i naglašava da bi svaki pokušaj da se ostrvo odvoji od Kine bio protiv volje 1,4 milijarde Kineza, uključujući 23 miliona koji žive na samom Tajvanu.

Bela knjiga je objavljena nedelju dana nakon što je predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi boravila u poseti Tajvanu uprkos prigovorima Pekinga.

Putovanje je izazvalo diplomatsku krizu između dve zemlje i podstaklo Kinu da pokrene vojne vežbe oko ostrva.

U međuvremenu, Istočna komanda Narodnooslobodilačke armije Kine saopštila je da je uspešno realizovala sve zadatke u okviru vojnih vežbi i da je efikasno pokazala borbenu sposobnost jedinica u zajedničkim operacijama.

bloomberg RT

PODELITE TEKST:
fb-share-icon