Kineski medij “Asia Times“: Unija Rusije, Indije i Kine je skoro neizbežna (INFO)

Brojni su primeri da se najžešći neprijatelji pretvaraju u neverovatne saveznike, upravo zato što predstavljaju preveliku opasnost jedni za druge, piše u svom analitičkom članku kineski medij Asia Times.

Britanija i Rusija provele su veći deo 19. veka boreći se u „Velikoj igri“ oko Indije. Britanija je izgradila mornaricu sa kojom je Japan pobedio Rusiju u ratu 1905. godine. Ali Britanija i Rusija su se borile na istoj strani u svetskim ratovima 20. veka.

Rusija i Kina su vodile jedan rat 1929. i neobjavljeni granični rat 1969. godine, ali dele zajedničke interese protiv Sjedinjenih Država i njihovih saveznika.

Sledeće strateško poravnanje među bivšim neprijateljima moglo bi da okupi dva današnja strateška antagonista – Indiju i Kinu, prenose mediji. Na prvi pogled, ovo izgleda krajnje neverovatno.

Indija i Kina imaju dugogodišnji granični spor koji je izazvao nekoliko stotina žrtava u sukobu 1967. i odneo živote desetina vojnika u drugom, prošle godine.

BIVŠI FRANCUSKI MAJOR: Osećao sam stid zbog moje Francuske, zato sam pomogao Srbiji 1999. godine

Indija je iznenadila SAD odbijanjem da napusti svog dugogodišnjeg saveznika Rusiju zbog ukrajinske krize, piše Asia Times.

Daleko od podrške američkim sankcijama, Indija je razvila mehanizme za zamenu lokalne valute i investiranje u trgovinu sa Rusijom u rubljama i rupijama i ulaganje ruskog viška prihoda na indijsko tržište korporativnih obveznica.

U znak odmazde, američki državni sekretar Antoni Blinken upozorio je na kršenje ljudskih prava u Indiji, najvećoj demokratskoj zemlji na svetu.

Indijski ministar spoljnih poslova Subramanjam Džajšankar je suvo odgovorio da Indija takođe ima stav o stanju ljudskih prava u Sjedinjenim Državama.

Ponižavajući odlazak SAD iz Avganistana, prema Asia Timesu, ostavio je lanac nestabilnosti u Centralnoj Aziji. Invazija SAD je nastojala da uništi talibane, ali se završila njihovim povratkom na vlast, obezbeđujući barem potencijalnu bazu za islamističke radikale u pograničnim zemljama uključujući Kinu, Pakistan, Turkmenistan i Uzbekistan.

Januarska intervencija Rusije u Kazahstanu, uz snažnu kinesku podršku, istakla je važnost centralnoazijske bezbednosti za Moskvu, kao i zabrinutost Pekinga u vezi sa provincijom Sinđang. Peking i Nju Delhi su u decembru 2021. godine održali virtuelne samite sa ministrima spoljnih poslova centralnoazijskih zemalja tokom iste nedelje.

Indija je jedina zemlja na svetu sa dovoljno ljudi i adekvatnom administracijom da apsorbuje kinesku proizvodnju.

Štaviše, Kina radi bolje od bilo koje druge zemlje stvari koje Indija treba da uradi – digitalna i fizička infrastruktura.

Za razliku od Kine, indijski ekonomski uspon nije uspeo pri lansiranju. Godine 1990. dve zemlje su imale isti BDP po glavi stanovnika. Danas je kineski BDP po glavi stanovnika tri puta veći od indijskog.

Kina već dve generacije neguje veze sa Pakistanom, uključujući 15-godišnju posvećenost kinesko-pakistanskom ekonomskom koridoru vrednom 62 milijarde dolara, vodećoj investiciji u Inicijativi Pojas i put.

Pakistanska vojska kontroliše kineske lovce J-10 i J-17, kao i američke F-16. Kineski naučnici su pomogli pakistanski program nuklearnog oružja, a obe zemlje su pružile pomoć Severnoj Koreji.

NAKON SARMATA – NOVA DIREKTNA PRETNJA MOSKVE LONDONU: Eksplozija nuklearnog torpeda od 100 mT izazvala bi radioaktivni cunami! (VIDEO)

Ali Pakistan može predstavljati više problema nego Peking. Kako je ministar spoljnih poslova Šakil izvestio u februaru, tadašnji pakistanski premijer Imran Kan zatražio je od Kine pomoć od 9 milijardi dolara kako bi sprečio neplaćanje kredita koji dospevaju u junu. Pakistan duguje Kini 18,4 milijarde dolara, prema Međunarodnom monetarnom fondu.

Pakistan je nemilosrdno nazadan, politički nestabilan i nepouzdan kao ekonomski partner. Kina može zaključiti da je vreme za diplomatsku revoluciju – okretanje od Pakistana ka svom južnom susedu (Indija), koji se može pohvaliti daleko većim ljudskim resursima i snažnim političkim sistemom.

Od 29 pakistanskih premijera od njegovog osnivanja 1947. godine, nijedan nije završio pun mandat. Indija ima svojih problema, ali je imala neprekidan niz demokratski izabranih vlada već 75 godina.

Kina bi u nekom trenutku mogla da odluči da otpiše svoju investiciju u Pakistanu i poboljša odnose sa Indijom.

A to bi preokrenulo sve strateške proračune naglavačke, navodi Asia Times u svom zanimljivom analitičkom članku.

Skynews (geopolitika)  Anabela Jelenčić