Kolumnista CNN-a tvrdi: MOGUĆE IZBACIVANJE TURSKE IZ NATO ZBOG BLOKADE ŠVEDSKE I FINSKE

Već je bilo mnogo razmišljanja o izbacivanju Turske iz NATO-a, posebno nakon što je Erdogan pre 3 godine kupio ruski PVO sistem S-400 iz Rusije – prokomentarisao je Andelman izjave turskog lidera o neslaganju da prihvati Helsinki i Stokholm u Alijansu

Kolumnista CNN – Sprečavanje Švedske i Finske na njihovom putu u NATO od strane Turske moglo bi da dovede do isključenja te zemlje iz Severnoatlantske alijanse,

ocenjuje  Dejvid Andelman, prenose RIA novosti.

Istovremeno, novinar je priznao da bi takav korak mogao da oslabi poziciju NATO-a u strateški važnom regionu.

Malo ljudi želi da rizikuje da izgubi najveću stalnu armiju posle SAD od NATO-a, posebno onu koja kontroliše strateški Bosfor i ima izlaz na Crno more – rekao je on.

Kolumnista je rekao da je, prema mišljenju profesora sa Harvarda Roberta I. Rothberga, osnivača programa za međudržavne konflikte na „Kenedi školi vlade“, pravilo jednoglasne odluke za savez zastarelo, uprkos deklarisanoj posvećenosti zemalja članica demokratskom pristupu.

– Pravilo jednoglasnosti je bilo glupo od samog početka, a sada je vreme da se to ponovo razmotri – citirao je Andelman reči stručnjaka.

Erdogan poručio Finskoj i Švedskoj – „Ne mučite se“

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je juče da ne može da odobri članstvo Finske i Švedske u NATO-u, pošto ove dve skandinavske zemlje ne izručuju Turskoj članove organizacije islamskog propovednika Fetulaha Gulena (FETO) i Radničke partije Kurdistana.

Mihail napravio pravu POMETNJU na ruskoj državnoj televiziji! „RUSI, SVE OVO JE LAŽ“ (VIDEO)

Osim toga, turski lider je savetovao delegacijama Švedske i Finske, koje će u ponedeljak stići u zemlju na razgovore, „da se ne muče“.

O mogućnosti napuštanja dugoročne neutralnosti i ulaska u Alijansu u Helsinkiju i Stokholmu razgovaralo se nakon početka ruske specijalne vojne operacije demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine.

Prema rečima pres-sekretara predsednika Rusije Dmitrija Peskova, ulazak Finske i Švedske u organizaciju „malo je verovatno da će nekako ojačati i unaprediti bezbednosnu arhitekturu na našem kontinentu“.

Novosti tanjug