NE STIŠAVA SE BURA U HRVATSKOJ NAKON OVE IZJAVE! Orban: “Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku“

Državni sekretar za informisanje Tamaš Mencer izjavio je da je premijer Viktor Orban, pominjući „oteto more“, govorio o „istorijskoj činjenici“ i da je hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova u toj izjavi „nešto pogrešno shvatilo“

NE STIŠAVA SE BURA – Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova je nešto pogrešno shvatilo – poručio je Mencer,

komentarišući postupak hrvatskog ministarstva koje je pozvalo na razgovor mađarskog ambasadora u Zagrebu, zbog komentara premijera Viktora Orbana, prenela je agencija MTI.

Orban je u petak, u intervjuu o zajedničkom embargu Evropske unije, kojem se Mađarska protivi, govorio o tome da zemlje koje imaju more i luke mogu doneti naftu na tankerima.

PROČITAJTE JOŠ  Neočekivane vesti iz EU: VUČIĆ U BRISELU LJUT KAO NIKADA RANIJE!

– Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku – rekao je Orban u pomenutom intervjuu, aludirajući na, kako su preneli mediji, hrvatsku obalu.

Mencer je na Fejsbuku saopštio da se Orban pozvao na „istorijsku činjenicu“.

– Nadam se da kod naših hrvatskih prijatelja neće preovladati medijska histerija i da ćemo moći da nastavimo da radimo u interesu razvoja naše saradnje“, dodao je mađarski zvaničnik.

Mađarski ambasador u Zagrebu pozvan je u hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova da objasni Orbanovu izjavu da bi „i Mađarska imala more da joj nije oduzeto“, navodi MTI.

Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova oštro je reagovalo i osudilo izjavu Orbana koja, kako prenose hrvatski mediji, implicira da je hrvatski Jadran oduzet od Mađarske.

tanjug

PODELITE TEKST:
fb-share-icon