Ned Prajs: Suverene odluke Crne Gore, Bugarske i Severne Makedonije, pozivamo Srbiju da se usresredi na cilj – članstvo u EU

Ned Prajs: Suverene odluke
Foto ilustracija

„Sve tri su članice NATO-a, a posvećenost članu 5 u odnosu na sve tri je obavezujuća.

Ned Prajs: Suverene odluke  – Pozivamo Srbiju da se usredsredi na svoj cilj članstva u Evropsku uniju, uključujući i da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politku sa ostatkom Evrope, poručio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs na konferenciji za novinare.

Odgovarajući na pitanje Glasa Amerike da prokomentariše ruske osude i pretnje posle otkazivanja posete ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Begradu, Prajs je rekao da su Bugarska, Crna Gora i Severna Makedonija donele „kao suverene države donele suverene odluke o svom vazdušnom prostoru, koje odražavaju rešenost Evrope da poziva Rusiju na odgovornost zbog neopravdane invazije na Ukrajinu, koja je bez povoda“. ​

PLENKOVIĆ UPOZORAVA SRBIJU! “Da pazi čiju stranu bira i drži, ako hoće da uđe u EU“ (INFO)

Glas Amerike: Kako komentarišete to što je Vučić planirao da ugosti Lavrova, dok istovremeno odbija da uvede sankcije Rusiji?

Prajs: Stalno pozivamo Srbiju da preduzme korake da napreduje na evropskom putu, uključujući i da diverzifikuje izvore energije, da smanji energetsku zavisnost od Ruske Federacije i da uskladi spoljnu i bezbednosnu politiku sa Evropskom unijom. I dalje želimo da bude partner Srbije i da joj pomognemo u naporima da dugoročno ojača energetsku bezbednost.

Glas Amerike: Kako će SAD i NATO zaštiti tri zemlje koje su zatvorile vazdušni prostor od ruskih pretnji?

Prajs: Sve tri su članice NATO-a, a posvećenost članu 5 u odnosu na sve tri je obavezujuća.

Juče smo obeležili petu godišnjicu članstva Crne Gore u NATO-u, a drugu godišnjicu članstva Severne Makedonije u martu.

Vijesti

PODELITE TEKST:
fb-share-icon