NEMAČKA U VELIKOM ENERGETSKOM PROBLEMU: Evo kakvu pomoć nudi Francuska! (INFO)

Foto ilustracija: skynews.rs

Francuska bi mogla da obezbedi Nemačkoj 20 teravat sati gasa, ili 2% nemačke potrošnje, tokom zimskih meseci ako bude potrebno, rekli su u sredu zvaničnici francuskog ministarstva energetike.

Sukob između Evrope i Moskve od ruske invazije na Ukrajinu u februaru razotkrio je zavisnost bloka od ruskog gasa i podstakao paničnu potragu za alternativnim izvorima energije.

Nemačka, najveća evropska ekonomija i njen najveći uvoznik ruskog gasa, posebno je pogođena rezovima u snabdevanju od sredine juna i priprema se za sve scenarije, uključujući potpuni prekid isporuke ruskog gasa.

„130 gigavat sati dnevno je količina koju bismo mogli da isporučimo Nemačkoj.

PROČITAJTE HABEK PORUČIO NEMCIMA: Putin ima gas, mi snagu! (INFO)

Po zimi, to bi moglo da znači oko 20 teravat sati – odnosno 5% naše sopstvene potrošnje“, rekao je jedan od zvaničnika.

Međutim, snabdevanje Nemačke francuskog gasa zahtevalo bi niz tehničkih koraka i moglo bi potrajati s obzirom na različite propise u dve zemlje, rekli su zvaničnici.

Glavni problem je u tome što Francuska dodaje mirise svom gasu iz bezbednosnih razloga, dok Nemačka ne dodaje, rekli su oni, dodajući da bi moglo da prođe i do 18 meseci da se uspostavi postrojenje za dezodoraciju za uklanjanje mirisa iz gasnih tokova, prenosi reuters

PODELITE TEKST:
fb-share-icon