NEŠTO SE SPREMA: Dva borbena aviona F-35 sletela na skopski aerodrom Petrove (INFO)

Foto ilustracija: F-35a Lightning Ii

Ministarka odbrane Slavjanka Petrovska je u izjavi medijima rekla da je sletanje aviona F-35 na teritoriju Makedonije nepobitan dokaz da je ova država deo nečeg, kako je navela, „većeg od svih nas i da iza naše bezbednosti i bezbednosti Alijanse stoje svi saveznici sa svojim mogućnostima.i sposobnostima”.

„Severna Makedonija je više od godinu dana deo NATO misije za patroliranje vazdušnim prostorom.

Ovaj element NATO integracija u nacionalni vazdušni prostor za nas je jedna od najvažnijih aktivnosti vojske u mirnodopskim uslovima. Važno je napomenuti da aerodromi u Severnoj Makedoniji mogu da pruže podršku avionu F-35 u izvršavanju različitih misija u vazdušnom prostoru NATO-a”, rekla je ona, prenosi Tanjug.

PROČITAJTE Lavrov u intervjuu za „Bi-Bi-Si“: “Odavno smo čuli od Srba šta je to NATO“

Pukovnik Džon Mekrej iz Nacionalne garde Vermonta rekao je da nijedna zemlja sama nema resurse da se nosi sa svim bezbednosnim izazovima i da su partnerstva ta koja daju kolektivnu snagu i mudrost da, kako je naveo, „identifikujemo i radimo zajedno na prevazilaženju pretnji po našu bezbednost”.

„Upravo zbog članstva Severne Makedonije u NATO kao saveznika, možemo da podelimo bezbednost koja dolazi od misija patroliranja vazdušnog prostora i brzog raspoređivanja naprednih sposobnosti na platformi F-35, što smo danas dokazali”, rekao je Mekrej.

F-35 je jednosed, jednomotorni, višenamenski borbeni avion, ima mogućnosti elektronskog ratovanja i obaveštajne službe, osmatranja i izviđanja. Višenamenski borbeni avion pete generacije usmeren je na uspostavljanje nadmoći u vazduhu i izvršavanje misija vazduh-zemlja.