OGLASIO SE TONI BLER: ‘Približavamo se kraju političke i ekonomske dominacije Zapada!“

Foto: Pang Xinglei/Xinhua via AP

Bivši premijer je predvideo potrebu za povećanjem izdataka za odbranu kako se era zapadne dominacije bliži kraju.

Toni Bler je uputio poziv zapadnim zemljama da se okupe kako bi razvili koherentnu strategiju za suprotstavljanje usponu Kine kao „druge svetske supersile“.

Održavajući godišnje predavanje u Ditchleiju, bivši premijer je pozvao na politiku prema Pekingu „snaga plus angažman“ jer je upozorio da se era političke i ekonomske dominacije Zapada bliži kraju.

On je rekao da zapadne sile moraju da povećaju svoju potrošnju na odbranu kako bi zadržale svoju vojnu superiornost i istovremeno proširile svoju „meku moć“ izgradnjom veza sa zemljama u razvoju.

PROČITAJTE OŠTRA PORUKA ZAPADU: “Ovo je početak kardinalnog sloma svetskog poretka na AMERIČKI NAČIN!“ (VIDEO)

Što se tiče Kine, ser Toni je rekao da je ona već sustigla Sjedinjene Države u mnogim oblastima tehnologije, dok predsednik Si Đinping nije krio svoju ambiciju da vrati Tajvan pod vlast Pekinga.

„Kao rezultat Putinovih akcija, ne možemo da se oslonimo na kinesko rukovodstvo da se ponaša na način koji smatramo racionalnim“, rekao je on.

„Nemojte me pogrešno shvatiti. Ne kažem u bliskoj budućnosti da bi Kina pokušala silom da zauzme Tajvan. Ali ne možemo da zasnivamo našu politiku na sigurnosti da neće.

Čak i ostavljajući Tajvan na stranu, realnost je da se Kina pod Ksijevim vođstvom takmiči za uticaj i to čini agresivno.“

„Najveća geopolitička promena ovog veka doći će iz Kine, a ne iz Rusije“, rekao je on – prenosi “Independent“

„Dolazimo do kraja zapadne političke i ekonomske dominacije. Svet će biti u najmanju ruku bipolaran, a možda i multipolaran.“

Skynews.rs