ORBAN U TEKSASU PORUČIO: Potrebna nam je jaka Amerika sa jakim liderom! (VIDEO)

Foto: youtube, screenshot

Mađarski nacionalista Orban, govoreći na mitingu konzervativaca u Dalasu, takođe je rekao da je Sjedinjenim Državama potreban snažan lider za pregovore o mirovnom sporazumu sa Rusijom kako bi se okončao rat u Ukrajini.

ORBAN U TEKSASU – Američki i mađarski konzervativci moraju da udruže snage na izborima 2024. u Vašingtonu i Briselu kako bi „preuzeli“ institucije od liberala koji ugrožavaju zapadnu civilizaciju, izjavio je u četvrtak mađarski premijer Viktor Orban.

Samo jak lider može da pregovara o miru. Potrebna nam je jaka Amerika sa jakim liderom – rekao je Orban u obraćanju Кonferenciji konzervativne političke akcije (CPAC), istaknutoj američkoj političkoj organizaciji.

Orban se nije posebno osvrnuo na američkog predsednika Donalda Trampa, koji je javno nagovestio da će se ponovo kandidovati za predsednika 2024.

PROČITAJTE Putin: Zna se kako je formirana čitava Ukrajina s leve strane obale! (VIDEO)

Trampa je podržao više od 100 konzervativnih kandidata uoči ovogodišnjih američkih međuizbora.

Orban i Tramp su imali srdačan odnos i mađarski lider je podržao Trampa uoči glasanja u SAD 2020.

Pre konferencije CPAC, poželeo je Trampu uspeh u video poruci.

Кao i Tramp u Sjedinjenim Državama, Orban je bio široko kritikovan u Evropi.

Lideri Evropske unije, čija je Mađarska članica, rekli su da on podriva demokratiju merama kojeograničavaju imigraciju i daju njegovoj vladi kontrolu nad medijima i nevladinim organizacijama.

Orban, koji je u aprilu ponovo izabran za četvrti uzastopni mandat, rekao je da su ulozi za 2024. visoki.

Pored izbora u SAD, Evropljani će te godine glasati za mesta u Evropskom parlamentu.

PROČITAJTE JOŠ Milanović: ‘Nemci su ’41. godine išli peške do Moskve da bi se smrzavali, sada će se smzavati doma’ (VIDEO)

Ove dve lokacije će definisati dva fronta u borbi za zapadnu civilizaciju. Evropski i američki nacionalistički hrišćani moraju da udruže snage – rekao je Orban.

Nazivajući sebe „staromodnim borcem za slobodu“, Orban je rekao da su Mađarska i njegova vlada „pod opsadom progresivnih liberala“, prenosi „Jutarnji list“.

Rekao je da naprednjaci nastoje da odvoje zapadnu civilizaciju od njenih hrišćanskih korena.

Oštar stav njegove vlade protiv imigracije, pro-porodična politika i odbacivanje rodne ideologije opiru se tim naporima, dodao je on

– Ovaj rat je kulturni rat. Moramo da revitalizujemo naše crkve, naše porodice, naše univerzitete i naše društvene institucije – rekao je on.

U govoru prošlog meseca, Orban je rekao da za razliku od Zapadne Evrope, gde se lokalno stanovništvo meša sa neevropskim imigrantima, Mađarska nije zemlja „mešovite rase“.

Njegove reči su izazvale osudu Sjedinjenih Država, Evropske unije, jevrejskih grupa i akademika.

PODELITE TEKST:
fb-share-icon