ORBAN UPUTIO JASNU PORUKU: “Mađarska ne podržava nove sankcije EU protiv Rusije i patrijarha Kirila!“

Hungarian Parliament Building

Mađarska ne može podržati novi paket sankcija EU u sadašnjem obliku, koji uključuje embargo na uvoz nafte, izjavio je premijer Viktor Orban.

Orban je rekao da bi trenutni predlog Evropske komisije o zabrani uvoza ruske nafte bio „atomska bomba“ bačena na mađarsku ekonomiju, dodajući da je Mađarska spremna da pregovara ako vidi novi predlog koji bi zadovoljio mađarske interese.

Izvršno telo Evropske unije predložilo je u sredu najteže sankcije Moskvi zbog rata u Ukrajini, ali je nekoliko zemalja zabrinuto zbog uticaja koji bi imao prekid uvoza ruske nafte.

SVE MASOVNIJE ODRICANJE OD DRŽAVLJANSTVA: Hrvatska od 2011. ostala bez 9,25 odsto stanovništva

Nekoliko istočnih članica EU zabrinuto je da neće imati dovoljno vremena da se prilagode tokom pauze, iako diplomate kažu da bi Mađarska i Slovačka imale rok do kraja 2023. godine.

Orban je za državni radio rekao da će Mađarskoj biti potrebno pet godina i velika ulaganja u rafinerije i cevovode da bi mogla da transformiše sadašnji sistem, u kojem se oko 65 odsto oslanja na rusku naftu.

Hungarian Parliament Building\skynews.rs

„Znamo tačno šta nam treba, prvo nam je potrebno pet godina da završimo ceo proces… godinu do godinu i po dana nije dovoljno ni za šta“, rekao je Orban i dodao da će Mađarskoj biti potrebna i velika ulaganja u rafinerije i sistem isporuke za omogućavanje uvoza neruske nafte.

Orban je upitao da li je pametno ulagati do te mere za rezultat za 4-5 godina, dok se sada dešava rat u Ukrajini.

On je rekao da Mađarska čeka novi predlog Evropske komisije.

„Ne želim da se suprotstavljam EU, već da sarađujem… ali to je moguće samo ako uzmu u obzir naše interese“, rekao je on.

Ponovio je i stav Mađarske da neće slati oružje susednoj Ukrajini.

Orban je rekao da Mađarska neće podržati stavljanje poglavara Ruske pravoslavne crkve patrijarha Kirila, saveznika Kremlja, na crnu listu jer je to „pitanje verske slobode“. Ruska pravoslavna crkva saopštila je da ceni stav mađarskog premijera.

„Postoje političari koji su u stanju da razmišljaju razumno i strateški“, napisao je portparol Ruske pravoslavne crkve Vladimir Legoida na „Telegram“ kanalu, komentarišući Orbanove reči.

skynews.rs\ Hina/Reuters, Srna

 

PODELITE TEKST:
fb-share-icon