POČELO JE: RUSIJA PREKIDA ISPORUKU STRUJE FINSKOJ!

Rusija će prekinuti isporuku struje Finskoj od sutra zbog neplaćanja, saopštio je danas snabdevač RAO Nordic Oy, koji je 100 odsto u vlasništvu ruske firme InterRao.

Ovo je saopšteno u vreme kada rastu tenzije između Moskve i Helsinkija koji je objavio da bez odlaganja želi da postane član NATO, podstaknut ruskom ofanzivom u Ukrajini.

Moskva na tu nameru ne gleda dobro i zapretila je vojno-tehničkim odgovorom.

Kompaniji RAO Nordic Oy, sa sedištem u Helsinkiju, nije plaćena struja isporučena Finskoj od 6. maja, navela je ta grupa u saopštenju, i dodala da nema sredstva da plati struju uvezenu od Rusije.

„To je vanredna situacija i prvi put se događa u više od 20 godina.

Prema tome primorani smo da prekinemo uvoz struje od 14. maja“, navodi snabdevač u saopštenju.

Izražava se nada da će situacija uskoro biti poboljšana, a isporuke struje iz Rusije nastavljene.

IZNENADNI OBRT! Erdogan se USPROTIVIO ulasku Finske i Švedske u NATO!?

RAO Nordic je glavni uvoznik struje iz Rusije ka nordijskim tržištima i aktivan je u Evropskoj uniji od 2002.

Finski predsednik i premijerka u četvrtak su izarzili spremnost da se njihova zemlja bez odlaganja pridruži NATO, i da će tu odluku preneti Alijansi u nedelju. Kremlj je naveo da bi ulazak Finske u NATO predstavljalo pretnju za Rusiju.

Rusko ministartvo spoljnih poslova navelo je da će Rusija, u slučaju ulaska Finske u Alijansu „biti prinuđena da preduzme korake vojno-tehničkih i drugih karakteristika kako bi se suprotstavila narastajućim pretnjama svojoj nacionalnoj bezbednosti“.

Beta