UDARNO!! EU dala rok Mađarskoj i zapretila ukidanjem sredstava!

Foto ilustracija: skynews.rs

Evropska komisija je dala Mađarskoj konačan rok od mesec dana da odgovori na zabrinutost u vezi sa vladavinom prava pre nego što zatraži od vlada EU da suspenduju neke od sredstava koje Mađarska treba da dobije u okviru budžeta bloka za period 2021-2027.

Novi rok je deo procesa EU, koji se zove mehanizam uslovljavanja, koji ima za cilj da zaštiti finansijske interese EU od kršenja vladavine prava od strane vlade EU.

To je odvojeno od drugih postupaka oko vladavine prava koje je EU pokrenula protiv Mađarske.

PROČITAJTE Orban: Mislio sam da je EU “pucala sebi samo u nogu“, ali sada je jasno da je “pucala sebi u pluća“!

Komisija veruje da je novac EU u Mađarskoj u opasnosti zbog, kako kaže, korupcije, koja može biti u obliku tendera za projekte koje finansira EU u kojima učestvuje samo jedan ponuđač, obično povezan sa vladajućom strankom.

Izvršna vlast EU takođe je zabrinuta zbog nezavisnosti pravosuđa, medija i nevladinih organizacija, prenosi Reuters

PROČITAJTE JOŠ Hrvatski poslanik izazvao burne reakcije: “U Ukrajini ratuje Amerika protiv Rusije do zadnjeg eura u EU“ (VIDEO)

Mađarski premijer Viktor Orban u prošlosti je odbacio zabrinutost EU i SAD zbog korupcije u Mađarskoj, ali su najviši mađarski zvaničnici proteklih nedelja rekli da je Budimpešta spremna da sarađuje sa Komisijom na rešavanju problema.

 

PODELITE TEKST:
fb-share-icon