UPOZORENJE ZA VOZAČE: Izmenjen zakon o saobraćaju, od danas i ODUZIMANJE VOZILA! (INFO)

UPOZORENJE ZA VOZAČE:
Foto ilustracija: MUP Srbije

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, kojim se uvode strože kazne kao što je oduzimanje vozila, stupio je danas na snagu.

Pored privremenog oduzimanja vozila počiniocima najtežih prekršaja koji su u prethodne dve godine već načinili teži saobraćajni prekršaj,

zakonom se predviđa i zabrana vožnje trotineta po pešačkim površinama i spuštanje starosne granice za vozače kamiona i autobusa.

U prekršaje zbog kojih će biti moguće oduzeti vozilo spadaju vožnja pod dejstvom alkohola sa preko 1,2 promila, odbijanje alko testiranja i odbijanje droga testiranja, prenosi Tanjug.

Takva kazna predviđena je i za prekoračenje brzine u naselju za 80 kilometara na čas, van naselja 70 kilometara na čas,u zoni škole 60 kilometara na čas, u zoni usporenog saobraćaja 50 kilometara na čas.

Foto: MUP Srbije

Vozilo može biti privremeno oduzeto i zbog prevoza dece tamo gde nije predviđen prevoz putnika, preticanja vozila koje se zaustavilo radi propuštanja pešaka na pešačkom prelazu, preticanja kolone pod pratnjom i nepropuštanja vozila pod pratnjom.

 

PODELITE TEKST:
fb-share-icon