Viola fon Kramon: “Ako Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata za EU, evo šta treba sa Zapadnim Balkanom“ (INFO)

EVROPSKI PARLAMENT
european-parliament

„Svi mi smo protiv bilo kakvog ubrzavanja, pravljenja prečica ili pregovaranja, čak i oko članstva”, rekla je ona.

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan Viola fon Kramon-Taubadel izjavila je da bi, ukoliko Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU), i zemlje Zapadnog Balkana trebalo da dobiju nešto, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

„Mi evropski parlamentarci uvek govorimo da, u slučaju da se dodeli status kandidata Moldaviji i Ukrajini, takođe moramo nešto da damo zemljama Zapadnog Balkana, da bismo pokazali da smo kredibilni i da poverenje u nas nije u potpunosti izgubljeno”, rekla je Viola fon Kramon.

PROČITAJTE JOŠ UZNEMIRIO CELU EVROPU: Poslanik Evropskog parlamenta iz Hrvatske rekao što mnogi misle, a ne usuđuju se da kažu (VIDEO)

Ona je navela da „vraćanje kredibiliteta” podrazumeva status kandidata BiH za članstvo u EU, otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i vizna liberalizacija za Kosovo.

Fon Kramon je dodala da nije upoznata sa navodnim predlogom Slovenije o dodeli statusa kandidata BiH bez odlaganja.

Regionalna televizija N1 prenela je ranije da su slovenačke diplomate pripremile dokument u kojem se za BiH traži status kandidata za ulazak u EU bez odlaganja.

Kako javlja N1, slovenački predlog biće predstavljen na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja EU 20. juna.

Viola fon Kramon je deo grupe evroparlamentaraca i članova Bundestaga iz grupacije Zelenih, koji su doputovali u Sarajevo kako bi se upoznali o situaciji u BiH.

Osim nje, u Sarajevo su doputovali predsednik delegacije Parlamenta EU za odnose sa BiH Romeo Franz i član Bundestaga Boris Mijatović.

 

 

PODELITE TEKST:
fb-share-icon