Vojska Srbije pomaže Sloveniji u saniranju štete od poplava! (INFO)

Foto: Ministarstvo odbrane

U Sloveniju su, s vojnog aerodroma „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici, upućena 22 pripadnika Vojske Srbije i helikopteri „H-145“ i „Mi-17“, radi pružanja pomoći stanovništvu te zemlje pogođene poplavama.

Upućivanju pripadnika Vojske Srbije u Republiku Sloveniju, radi pružanja pomoći stanovništvu te zemlje pogođene poplavama prisustvovao je potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević.

naša vojska šalje prvu grupu pripadnika u Sloveniju, kako bi pomogli stanovništvu i državi u muci koja ih je zadesila, izazvanoj vremenskim nepogodama.

„Iako je situacija i dalje vrlo teška i kritična, naša vojska i naši vojnici spremni su da budu na visini zadatka, da se nađu u pomoći prijateljima iz Slovenije.

Time još jednom pokazujemo da je Srbija iskren i kredibilan partner i prijatelj, a prijatelji se pokazuju kad je muka i kad je nevolja, jer lako je kad je dobro“, rekao je ministar odbrane.

On je istakao da čak i kada neke politike „nisu fer prema našoj državi, Srbija ne beži od toga da bude solidarna, da bude uz one kojima treba pomoć“.

„Siguran sam da će naši oficiri, podoficiri i vojnici na najbolji mogući način pomoći građanima Slovenije, predstavljati sebe i svoju jedinicu, a svakako predstavljati našu državu Srbiju.

Želim im hrabro i mudro postupanje i izvršavanje zadataka i dužnosti i dobar let“, poručio je ministar Vučević.

Prema njegovim rečima, u Sloveniju su danas upućeni pripadnici iz Ratnog vazduhoplovstva i 63. padobranske brigade, a sutra kopnenim putem kreće konvoj sa osam cisterni – četiri za gorivo, četiri za vodu, kao i još 34 pripadnika Vojske Srbije.

„Želim im miran i dobar povratak u Srbiju, da ih dočekamo kako to i zaslužuju“, rekao je ministar Vučević.

Današnjoj aktivnosti prisustvovali su načelnik Uprave za logistiku (J-4) Generalštaba Vojske Srbije general-major Srđan Petković, zamenik komandanta RV i PVO brigadni general Brane Krnjajić i šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Goran Momičilović

Slovenija se već nekoliko dana bori sa poplavama nastalim zbog obilnih padavina i posledicama jedne od najgorih prirodnih katastrofa koje su pogodile tu zemlju.

 

RTS

PODELITE TEKST:
fb-share-icon