ZAŠTO SE BERLIN PLAŠI UKRAJINSKOG AMBASADORA: Brojni nemački političari su zahtevali njegovo proterivanje!

Foto ilustracija

Otkako je počeo rat u Ukrajini, Melnik se pridružio oštrom rečniku i stavu koji su zauzeli gotovo svi ukrajinski zvaničnici zahtevajući od evropskih lidera više oružja i više novca.

ZAŠTO SE BERLIN PLAŠI – Ambasador je, međutim, daleko prešao dozvoljene crvene linije u diplomatiji.

Samo koji dan posle poslednjeg veličanja Stepana Bandere u jednom intervjuu, „Bild” je izvestio, pozivajući se na pouzdane izvore, da će Melnik biti opozvan i da će na jesen napustiti Berlin.

Iako se Ministarstvo spoljnih poslova u Kijevu moralo ograditi od svog diplomate, navodeći da je Melnik izneo lične stavove, a ne stav ministarstva – ono ipak visoko ceni njegov rad pa su predsedniku predložili da ambasador preuzme dužnost zamenika šefa diplomatije, što je nagrada za njegovo višemesečno „pritiskanje” Nemaca.

PROČITAJTE GASNA KRIZA U NAJAVI! Fon der Lajen: “Moramo se spremiti za potpuni prekid isporuka gasa iz Rusije“

Pre nedelju dana je Melnik u intervjuu nemačkom jutjuberu ponovio da je Stepan Bandera za njega „borac za slobodu”, a ne fašista i uporedio ga s Robinom Hudom.

Kako je rekao, priče o tome da je Bandera komandovao masovnim ubistvima Jevreja i Poljaka samo su ruska propaganda prihvaćena i na Zapadu i zaključio da nema dokaza da su Banderine trupe ubile stotine hiljada Jevreja.

Voditelj Til Jung je Melniku potom citirao letke u kojima Bandera poziva na ubijanje Rusa, Mađara, Poljaka i Jevreja, ali je ukrajinski ambasador ponovio da Bandera nije bio masovni ubica i zatvorio temu rečima: „Neću ti sada reći da se od tog viđenja distanciram. I to je to!”

Ilustracija: Skynews.rs

Nemačka štampa je reagovala povodom ovih njegovih stavova, pa je „Špigl” podsetio da je odnos prema Banderi jedna od tačaka spora Rusije i Ukrajine, te da je Kijev 2015. godine doneo zakon kojim je uloga „nacionalističkih gerilaca protumačena kao borba za slobodu Ukrajine”.

Te godine je Melnik položio cveće na Banderin grob, a nakon početka rata na „Tviteru” je žestoko branio svoje stavove od kritičara.

Iako su brojni nemački političari zahtevali njegovo proterivanje još pre dva meseca, zvanični Berlin nije pokrenuo to pitanje. Naime, tada je Melnik uvredio kancelara Olafa Šolca, rekavši da se ponaša kao „uvređena džigerica” (mnogo uvredljivije nego što je u srpskom jeziku „uvređena mlada”) zbog toga što nije želeo da ode u Kijev pošto je odbijena poseta predsedniku Frank-Valteru Štajnmajeru.

PROČITAJTE JOŠ UDARNA VEST: Ogromno nalazište nafte na ruskom Arktiku moglo bi otvoriti nove mogućnosti

Tada su zvaničnici nemačke Levice konstatovali da je Melnik simpatizer nacista i da ga treba proterati zbog veličanja Bandere i desničarskog bataljona „Azov”.

Melnik je neprekidno kritikovao Berlin jer nije ispunio svoje obećanje da će Kijev snabdeti municijom za samohodne protivavionske topove „gepard” i uopšte ponavljao je da Nemačka može, ali ne želi da isporučuje oružje Ukrajini.

Na svom tviter nalogu je postavio sliku puža s metkom zalepljenim na kućicu uz tekst: „Nemačko oružje za Ukrajinu je na putu.

” Takođe je oštro kritikovao i bivšu kancelarku Angelu Merkel posle intervjua koji je nedavno dala zbog pravdanja politike koju je vodila prema Rusiji.

On je rekao da nije bilo ni trunke samokritike, da su njene izjave „za žaljenje” i da se Berlin dodvoravao Putinu.

Biljana Mitrinović Rašević, politika