Zelenski zatražio od NATO zemalja 5 milijardi dolara mesečno! (INFO)

Foto ilustracija

U video obraćanju vođama Alijanse Zelenski je izrazio nezadovoljstvo zbog toga što se nisu opredelili za bliskije odnose sa njegovom zemljom i rekao da treba ili da pruže Ukrajini pomoć koja joj je potrebna da porazi Rusiju ili će se sami suočiti sa odloženim ratom sa Rusijom, prenosi Frans pres.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je od zemalja NATO okupljenih na samitu u Madridu modrenu artiljeriju i finansijsku podršku da se suoči sa ruskom invazijom svoje zemlje.

„Da bismo uništili snagu ruske artiljerije, što je znatna prednost, potrebno nam je mnogo više tih modernih sistema, te moderne artiljerije“, rekao je Zelenski u video obraćanju.

PROČITAJTE MAĐARSKA UPOZORAVA: ‘Oni žele rat i veruju da mogu da pobede – Urazumite se, ugrožavate Evropu!’

Rekao je da je finansijska pomoć Ukrajini takođe važna kao pomoć u naoružanju pošto ima deficit od više milijardi dolara, dok Moskva ima prihode od izvoza nafte i gasa. Ukazao je da je Ukrajini potrebno oko pet milijardi dolara mesečno da bi obezbedila svoju odbranu.

On je izrazio žaljenje što ukrajinski napori nisu zaslužli bliskije veze sa NATO, prenosi AP.

„Zar je naš doprinos u odbrani Evrope i cele civiizacije bio nedovoljan. Šta je još potrebno“, pitao se Zelenski.

Rekao je da ako zaista definišu Rusiju kao glavnu pretnju onda treba u potpunosti da podrže njenu prvu i glavnu metu i naglasio da se Ukrajina bori za „budući svetski poredak“.

PROČITAJTE JOŠ Zelenski objavio video snimak i tvrdi: “OVO JE TRENUTAK KADA JE KRSTAREĆA RAKETA H-22 UDARILA U TRŽNI CENTAR’

On je takođe ponovo tražio da se ojačaju sankcije Moskvi, što će, po njegovim rečima, zaustaviti njen kapacitet da plati rat.

Ukrajina već dobija teško naoružanje i podršku od zapadnih zemalja, ali u nekim zonama fronta suočena je sa snažnim napadima ruskih snaga, navodi Frans pres.

Ukrajinske trupe tako su nedavno morale da se povuku iz Severodonjecka na istoku, posle više nedelja žestokih sukoba.

 

beta

PODELITE TEKST:
fb-share-icon