Bivši predsednik Srbije Boris Tadić kritikovao ZAPAD!

Foto: Medija Centar Beograd

Tadić je u kolumni za američki list Boston Herald kako je preneto u saopštenju SDS-a, naveo da su dvostruki standardi Zapada postavljeni i zvanično kada je Međunarodni sud pravde izbegao da 2010. godine odgovori na pitanje Srbije da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova kršenje međunarodnog prava.

Predsednik Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije Boris Tadić izjavio da je konflikt u Ukrajini „ogolio” nedoslednost zapadne spoljne politike, navodeći se danas za Zapad teritorijalni integritet Ukrajine ne dovodi u pitanje, dok u slučaju Srbije to pravilo nije važilo.

Tadić američku javnost podseća da je taj sud tada odgovorio da institucije koje su proglasile nezavisnost Kosova nisu akteri međunarodnog prava, te da se u tom smislu ne može ni govoriti o tome da li su ga prekršili.

PROČITAJTE NEZAVISNI ZASTUPNIK EVROPSKOG PARLAMENTA! Kolakušić: „Evropski odgovor je Glup i Gluplji“ (VIDEO)

Kako je rekao, takav skandalozan odgovor je suštinski izbegavanje da se odgovori na pitanje.

„Tada, kao i sada teritorijalni integritet Srbije i stavovi građana Srbije, koji su ostali privrženi Kosovu kao delu svog nacionalnog identiteta i postojbini bili su očigledno nebitni,” ukazao je Tadić, prenosi Tanjug.

U to vreme upozorio sam da takav presedan može biti opravdanje za raspirivanje drugih žarišta širom sveta.

Upozorio sam i na Ukrajinu”, naveo je Tadić.

On je dodao da predsednik Rusije Vladimir Putin nosi odgovornost za napad na Ukrajinu, ali da nije on otvorio Pandorinu kutiju relativizovanja poštovanja teritorijalnog integriteta.

PROČITAJTE JOŠ  Nemačka ministarka Baerbock: Ako ne održimo obećanje, Rusija i Kina mogu odvući ove zemlje na drugu stranu!

„Kontradiktornosti Zapada su dale na težini njegovoj tvrdnji o dvostrukim standardima.

Takvi dvostruki standardi ugrožavaju najveću prednost Zapada- njegov moralni autoritet i to u vreme kada druge velike sile i sile u usponu dostižu uticaj Zapada.

I to čini još više mogućom neku drugu Ukrajinu u nekom drugom delu sveta, zaključio je Tadić.