MAĐARSKI PREMIJER ORBAN „IZNERVIRAO“ MILANOVIĆA: Hrvatski predsednik se hitno oglasio (FOTO)

Foto: screenshot\youtube

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je danas da službeni Zagreb ne bi trebalo da reaguje na potez mađarskog premijera Viktora Orbana.

On je objavio video snimak kako za mađarsku reprezentaciju na Svetskom prvenstvu navija noseći zastavu „Velike Mađarske“.

Mađarski premijer Viktor Orban pojavio se na fudbalskoj utakmici između Mađarske i Grčke sa šalom u bojama nacionalne zastave sa mapom Mađarske u granicama pre 1920. godine, kada su zemlji pripadale teritorije koje su danas sastavni delovi Rumunije, Hrvatske, Slovačke, Srbije, Austrije i Ukrajine.

Orban je nosio crveno-belo-zeleni navijački šal sa mapom takozvane Velike Mađarske zemlje u granicama pre Trijanonskog sporazuma iz 1920. godine, zbog koga je Mađarska izgubila 72 odsto svog teritorije, a tri miliona etničkih Mađara je završilo u inostranstvu.

– Ja ću se na to nasmejati. Njegove aspiracije prema Hrvatskoj se svode na to da mesec dana krstari Jadranom u avgustu i nađemo se na večeri.

Ne bi tome pridavao ozbiljniju pažnju. Kakve susede imamo, to (Mađarska) je još najbolji – rekao je Milanović.

PROČITAJTE OLAF ŠOLC POSLAO PORUKU: Nemačka neće ponoviti svoje greške! (INFO)

Milanović je rekao i da je protivljenje Austrije proširenju šengenskog prostora obračun nekih članica EU preko leđa Hrvatske u koji se Beč uključio iz unutarašnjepolitičkih razloga.

Rumunija i Ukrajina reagovale

Negodovanje mađarskom ambasadoru zbog ovog Orbanovog postupka izrazile su Rumunija i Ukrajina.

U Ministarstvu spoljnih poslova Rumunije primetili su da ovakav ispad mađarskog lidera ne odgovara „atmosferi otvorenosti i obnavljanju bilateralnog dijaloga“.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da će pozvati mađarskog ambasadora, saopštio je portparol Ministarstva Oleg Nikolenko.

„U Ministarstvo spoljnih poslova biće pozvan mađarski ambasador, kome će biti ukazano na neprihvatljivost postupka Viktora Orbana“, napisao je Nikolenko na društvenim mrežama.

Portparol je primetio da pojavljivanje mađarskog premijera sa šalom na kome je prikazana mapa Mađarske sa delom ukrajnske teritorije ne doprinosi razvoju bilateralnih odnosa.

Skynews, P.O. politika