Madlen Olbrajt: Zagovornica „tomahavk diplomatije” ponovo u Pentagonu

ilustracija
Madlen Olbrajt je prva predsednica odbora otkako je ministar odbrane Lojd Ostin ove godine pokrenuo reviziju savetodavnih komiteta Pentagona.

Bivša američka državna sekretarka, 84. godišnja Madlen Olbrajt,

položila je zakletvu kao nova predsednica američkog Odbora za odbrambenu politiku, saopštio je Pentagon, a prenosi Si-En-En.

Olbrajtova dolazi na novu funkciju skoro tačno godinu dana nakon što je Trampova administracija uklonila nju i druge stručnjake za nacionalnu bezbednost iz savetodavnog komiteta.

„Pod vođstvom ministra Ostina Odeljenje se prilagođava promenljivoj prirodi ratovanja i radi na tome da ostane ispred svih potencijalnih protivnika”, navodi se u saopštenju Olbrajtove.

Početkom februara, Ostin je razrešio više stotina članova 42 odbora i komiteta, uključujući,

kako navodi Si-En-En, i kontroverzne članove koji su imenovani tokom Trampove administracije.

Posle poraza na izborima 2020. godine, Tramp je izbacio iz odbora neke dugogodišnje stručnjake za spoljnu politiku i nacionalnu bezbednost,

uključujući Olbrajtovu, bivšeg državnog sekretara Henrija Kisindžera i druge.

Za sada, Olbrajtova je jedini član Odbora za politiku odbrane, navodi se na veb-stranici američkog Ministarstva odbrane.

Odbor za odbrambenu politiku je spoljna savetodavna grupa bivših visokih zvaničnika za nacionalnu bezbednost koji „pružaju ministru odbrane i zameniku ministra odbrane nezavisne savete i mišljenja u vezi s pitanjima odbrambene politike kao odgovor na specifične zadatke ministra odbrane i zamenika ministra”, navodi se na sajtu.

Olbrajtova je pre godinu dana došla u žižu javnosti povodom spekulacija da bi Klintonova šefica Stejt departmenta, jedna od glavnih zagovornika NATO bombardovanja Srbije 1999. godine, mogla da bude posrednik u razgovorima Beograda i Prištine.

Ćerka čehoslovačkog diplomate Josefa Korbela u kraljevoj, ali i Titovoj Jugoslaviji, kojoj su Albanci već za života podigli spomenik u znak zahvalnosti što im je pomogla u pravljenju „države” u Spoljnopolitičkom odboru američkog Kongresa je tada ponudila ideje –

kako bi nova administracija Džozefa Bajdena trebalo da pristupi rešavanju problema na zapadnom Balkanu.

„Moramo da nastavimo da radimo zajedno. Veoma sam ponosna na ono što se dogodilo na Kosovu i još ima posla,

kao i u mnogim demokratskim društvima” poručila je 2020. Olbrajtova, koja je bila jedan od najglasnijih zagovornika „tomahavk diplomatije” na Balkanu.

Šest godina posle bombardovanja, na promociji njene knjige „Madam sekretar, kad je upitana da li bi 1999. postupila drugačije,

hladno je rekla da je ponosna na mnoge svoje poteze, ali da bi „zauzela mnogo tvrđi stav prema Miloševiću”.

Olbrajtova je ostala upamćena i po incidentu u češkoj prestonici 2012. godine.

Na promociju njene druge knjige „Praška zima” došli su prosrpski orijentisani Česi, koji su je nazvali ratnim zločincem

, a ona je, pokušavajući da ih otera, izgovorila već čuvene reči: „Odvratni Srbi”.

Skynews politika

PODELITE TEKST:
fb-share-icon