UPOZORENJE: Članice G7 pozvale Kinu da prestane da podržava Rusiju!

Zemlje članice Grupe sedam najrazvijenijih zemalja (G7) pozvale su danas Kinu da ne pomaže Rusiji, a naročito da ne podriva međunarodne sankcije i ne opravdava akcije Moskve u Ukrajini.

Peking treba da podrži suverenitet i nezavisnost Ukrajine, a ne da „pomaže Rusiji u njenom agresorskom ratu”, navodi se u zajedničkim zaključcima G7, prenosi AP, javlja Tanjug.

Ove zemlje pozivaju Kinu i da, kako tvrde, prestane da manipuliše informacijama i dezinformacijama, i da „preduzima druge aktivnosti da bi dala legitimitet ruskom agresorskom ratu protiv Ukrajine”.

Ninisteu obavestio Putina o nameri Finske da pristupi NATO: RUSKI PREDSEDNIK JE IMAO SAMO JEDNU PORUKU

„Nikada nećemo priznati granice koje je Rusija pokušala da promeni vojnom agresijom”, saopštile su članice G7, prenosi američka agencija.

Velika Britanija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan i Sjedinjene Američke Države, ponovile su svoj stav da teritorije koje su zauzele ruske snage treba da budu vraćene Ukrajini i pozvale Kinu da poštuje međunardno i nacionalno pravo.

Članice G7 ističu značaj mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza i podržavaju učešće Tajvana na Svetskoj zdravstvenoj skupštini i tehničkim sastancima SZO, te izražavaju duboku zabrinutost u vezi sa poštovanjem ljudskih prava u Kini, posebno u Sinđangu i na Tibetu, navodi se u saopštenju.

politika

PODELITE TEKST:
fb-share-icon