Milivojević: “Kapitulacija EU pred Amerikom, uslove za članstvo sad diktira Vašington“ (INFO)

Foto ilustracija

Kada je reč o budućnosti EU očigledno se ide na rešenja koja podrazumevaju ponavljanje istorije, smatra diplomata i analitičar međunarodnih odnosa Zoran Milivojević.

Milivojević – U tom ključu trebalo bi, smatra on, tumačiti i izjave predsednice Evropske komisije.

Izjava šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, da su gotovo sve zemlje Zapadnog Balkana na evropskom putu dalje od Ukrajine, pokazuje da je Brisel potpuno pristao na geopolitičku strategiju Vašingtona i tvrdog jezgra EU koje se zalaže za ratni sukob.

Tako da je moguće da Ukrajina ima prednost, kao što su to nekada imale Bugarska i Rumunija.

Članstvo Ukrajine u EU – na prvoj liniji fronta prema Rusiji

Ursula fon der Lajen upravo i predstavlja radikalno jezgro u briselskoj birokratiji koje se zalaže za sukob i bacanje na kolena Rusije i u tom smislu treba posmatrati njene stavove i njenu politiku, naglašava Milivojević.

PROČITAJTE Ministar Rau: Ukrajinska kriza pokazala da Evropa ne može da se brani bez Amerike (INFO)

Razlozi za prihvatanje kandidature Ukrajine, ali i Moldavije za prijem u članstvo EU Milivojević vidi u geopolitičkim i geostrateškim razlozima.

„Očigledno je da se prednost ovim državama daje zato što su na prvoj liniji nastupa prema Rusiji i očigledno je da se daje prednost geostrategiji, bez onoga što bi trebalo da predstavlja osnov nastupa i moguće politike proširenja Evropske unije“, objašnjava on.

Umesto suštine politike i strategije EU, danas se prihvataju geopolitička rešenja diktirana iz Vašingtona, dodaje Milivojević.

„Evropska unija je, pre svega, ekonomski projekat. Politika je tu u drugom planu – politika kao izraz ekonomije i ekonomskih strategija, a ne kao dominantan činilac.

U tom smislu, u ovom trenutku EU nije na linijama onoga što predstavlja njenu stratešku dubinu, filozofiju i ideologiju, kao mirovni i ekonomski projekat“, ističe on.

Tako se šalje jasna poruka da na ovaj način Zapad želi da odredi buduće granice prema Rusiji i da da do znanja da Ukrajinu i Moldaviju vidi kao svoje interesne sfere i kao deo svog jezgra, dodaje Milivojević.

Podsećamo, Rumunija i Bugarska primljene su u članstvo EU 1. januara 2007, što je većina analitičara tumačila geopolitičkim razlozima, s obzirom na njihovu nespremnost po kriterijumima koje bi zemlje koje plediraju na članstvo u Uniji trebalo da ispunjavaju. Iz istih razloga, tri godine ranije, primljene su i u NATO.

Balkan na listi čekanja

Izjavivši to što je izjavila, Ursula fon der Lajen pokazuje da je region takozvanog Zapadnog Balkana, pred geopolitičkim i geostrateškim interesima Vašingtona i Brisela, gurnut u drugi plan – stavljen je, kaže Milivojević, na „listu čekanja“.

„Ostavlja se za neka buduća vremena sa onom čuvenom rečenicom koja malo znači, a to je „evropska budućnost“ bez sadržaja“, tvrdi on.
PODELITE TEKST:
fb-share-icon