NOVE ZEMLJE ZAINTERESOVANE ZA ČLANSTVO: BRIKS proširenjem zbija redove! (INFO)

BRIKS, Foto ilustracija

Prvi put od 2010. godine, kada je u svoje redove primio Južnoafričku Republiku, BRIKS je krajem juna najavio proširenje sastava prihvatanjem kandidature Argentine i Irana, uz objavu da zainteresovanih za članstvo ima još.

NOVE ZEMLJE ZAINTERESOVANE – Argentina i Iran su „zaslužni kandidati”, prokomentarisao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nakon ovogodišnjeg virtuelnog samita BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, JAR), održanog u organizaciji zvaničnog Pekinga, samo nekoliko dana pred okupljanja G-7 i NATO-a.

Unutar BRIKS-a, inače, Kina već neko vreme žustro zagovara otvaranje procesa pridruživanja drugih zemalja toj neformalnoj međudržavnoj grupaciji sa 3,23 milijarde stanovnika i BDP-om od 23 biliona dolara.

Kineski podsticaj proširivanju BRIKS-a bio je očit proletos, kada je Peking na prvi (virtuelni) samit ministara inostranih poslova potencijalnih članica BRIKS-a plus pozvao šefove diplomatija Argentine, Egipta, Indonezije, Kazahstana, Nigerije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Senegala i Tajlanda.

PROČITAJTE Gradonačelnica Štajnruk: “Siromašni i stari u Nemačkoj će se grejati kolektivno!“

Zašto je BRIKS na nedavnom samitu prvo prihvatio kandidaturu Argentine i Irana – nije javno obrazloženo.

Zvanična Moskva je nakon samita BRIKS-a odbila da precizira koliko bi procedura razmatranja prijava Argentine i Irana mogla da traje i po kojim sve kriterijumima.

Motiv Buenos Ajresa da aplicira za članstvo u BRIKS-u jezgrovito je izneo predsednik Argentine Alberto Fernandez: „To je odlična alternativa svetskom poretku koji funkcioniše u korist nekolicine.”

Sa stanovišta Teherana „Iran će imati koristi od ovog procesa, stvoriće i zanimljivu i korisnu situaciju za BRIKS.

Iran tako može da poveća svoj status u regionalnoj i međunarodnoj areni”, procena je Šuaiba Bahmana, višeg istraživača Međunarodnog instituta za strateške studije Irana.

Iz ovih naznaka pristupnih motiva Buenos Ajresa i Teherana mogla bi da se izdvoje dva akcenta.

Na primer, potreba za alternativom u saradnji s drugima, mimo uzusa tekućeg svetskog poretka, kao i priželjkivanje drugačijeg statusa u regionalnoj i međunarodnoj areni.

PROČITAJTE JOŠ “SRBI ĆE IM OPROSTITI, ALI ISTORIJA NEĆE!” Istoričar Šarić podsetio na Putinove reči – Tada sam shvatio… (FOTO)

Pritom, ni druga najveća država Latinske Amerike (posle Brazila), ni zemlja sa četvrtim svetskim rezervama nafte ne nagoveštavaju da je BRIKS njihov isključivi izbor u traganju za svojim novim glasom i mestom u svetu koji, čini se, postaje sve opasniji.

Za Argentinu i Iran, kao i za niz drugih država javno zainteresovanih za nekakvu novu preraspodelu prava i moći u svetu, BRIKS plus bi mogao da predstavlja moguću opciju.

U budućem susretanju očekivanja kandidata i kvinteta osnivača BRIKS-a, očekivano je i suočavanje njihovih vizija o tome kuda se danas kreće međunarodna zajednica.

Da li će saglasje biti obavezan uslov za proširivanje BRIKS-a ostaje da se vidi.

skynews.rs, Tanja Vujić politika