ORBAN: Mađarska odbija predloge „koji se protive zdravom razumu i prete osiromašenju EU porodica“ (INFO)

Orban:
Foto: Facebook

Orban je u pismu naveo da je Mađarska podržala šest paketa sankcija Rusiji i dala sve od sebe da sačuva evropsko jedinstvo.

Premijer Mađarske Viktor Orban obavestio je 44 člana Evropskog parlamenta da njegova zemlja neće podržati sankcije Rusiji koje štete Evropskoj uniji i ometaju dobrobit evropskih porodica.

„Mađarska je podržala sankcije iako je postajalo sve teže održati raniji konsenzus da sankcije ne bi trebale da naškode EU više nego što štete Rusiji“, napominje se u pismu koje je pročitao šef za štampu mađarskog premijera Bertalan Havaši.

POČITAJTE JOŠ UZNEMIRIO CELU EVROPU: Poslanik Evropskog parlamenta iz Hrvatske rekao što mnogi misle, a ne usuđuju se da kažu (VIDEO)

U pismu se navodi da je Mađarska zadržala pravo da odbije predloge „koji se protive zdravom razumu i prete osiromašenju mađarskih i evropskih porodica“.

On je ponovio da će njegova vlada odbaciti i sankcije protiv verskih lidera, uključujući patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila.

„Mađarska želi mir. Oružani sukob se mora okončati i sporovi moraju biti rešeni pregovorima“, naglašava se u pismu uz podsećanje da je Mađarska osudila postupke Rusije.

Mađarska je do sada primila oko 800.000 ukrajinskih izbeglica, obezbeđujući hranu, smeštaj, lekove, školovanje za decu i posao za odrasle, napisao je mađarski premijer.

Prema tome, Mađarska „zaslužuje uvažavanje i zahvalnost, a ne uvredljive primedbe i da nam neko drži lekcije“, naveo je Orban, prenosi TASS.

 

srna