BATALJON Konačno kompletirana ruska donacija tenkova i borbenih vozila

Foto: Ministarstvo odbrane

Vojska Srbije sada ima bataljon sa trideset tenkova T-72 MS i bataljon sa trideset oklopnih vozila BRDM-2 MS

BATALJON KOMPLETIRAN – Potpredsednik vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović,

prisustvovali su primopredaji tenkova T-72MS i oklopno-izviđačkih automobila BRDM-2MS iz donacije Ruske Federacije Srbiji u niškoj kasarni „Mija Stanimirović”,

saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ceremoniji su prisustvovali i državni sekretar, zamenik ministra odbrane Ruske Federacije general armije Nikolaj Pankov i zamenik ministra odbrane general-pukovnik Aleksandar Fomin, kao i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko.

– Radi se o donaciji Ruske Federacije Vojsci Srbije u vrednosti od oko 75 miliona evra,

koja se sastoji u 30 oklopnih transportera BRDM-2MS i 30 modernizovanih tenkova T-72 MS,

a na osnovu sporazuma koji su u Sočiju dogovorila dva predsednika Vučić i Putin. Mi smo veoma zahvalni Ruskoj Federaciji, jer je ovo značajno pojačanje za Vojsku Srbije – rekao je Stefanović.

On je podsetio da je u novembru takođe u Nišu prikazan prvi deo ove donacije – 11 tenkova T-72 i 10 oklopnih transportera.

– Danas kada su oni kompletirani i kada su faktički dva, tenkovski bataljon i bataljon BRDM-2MS upotpunjeni,

predstavljamo ovo naoružanje, koje će ići u Kopnenu vojsku i značajno poboljšati naše operativne sposobnosti – istakao je Stefanović.

Ambasador Bocan-Harčenko je rekao da će Rusija pružiti svoj doprinos jačanju suvereniteta,

celovitosti i odbrambene sposobnosti Srbije i neutralnog statusa Srbije, dodajući da „neutralni status mora sebe da štiti“.

– Neutralni status omogućava Srbiji da razvija vojnu i vojno-tehničku saradnju sa svima gde Srbija im svoj interes – naglasio je ambasador Bocan- Harčenko.

Tenk T-72MS je modernizovana varijanta tenka T-72. Modernizacija tenka izvršena je u 61. oklopno remontnom zavodu (BTRZ) u Ruskoj Federaciji.

Tenk T-72MS težak je 44,5 tona. Maksimalna brzina kretanja je 60 kilometara na čas.

Naoružan je topom 125 mm sa borbenim kompletom od 42 projektila, mitraljezom PKT 7,62mm sa borbenim kompletom od 2.000 metaka i mitraljezom KORD 12,7mm sa borbenim kompletom od 600 metaka.

Oklopno-izviđački automobil BRDM-2MS namenjen je za izviđanje u svim borbenim operacijama i za sve vidove izviđanja na zemljištu i vodi.

Osim toga, može se koristiti za borbeno osiguranje, borbu sa osiguravajućim jedinicama neprijatelja, za prevoz kurira i oficira za vezu, kao sredstvo veze, kao komandni automobil, za napad na desantne snage neprijatelja.

Opremanjem izviđačkih jedinica Vojske Srbije oklopno-izviđačkim automobilom BRDM-2MS unapređena je,

pre svega, sposobnost osmatranja, nišanjenja i gađanja noću.

 

Pogledajte snimak sa današnje primopredaje tenkova i oklopnih vozila:

Oklopno izviđački automobil BRDM-2MS je opremljen termovizijskom kamerom koja omogućava uočavanje ciljeva na daljini od 3,5 km, a raspoznavanje na 2 km.

Sredstvo ima stabilisanu kupolu u dve ravni i može uspešno gađati ciljeve iz pokreta.

skynews.rs, politika