SUKOB BRISELA I BUDIMPEŠTE! Evropska komisija tužila Mađarsku! (INFO)

Foto ilustracija: skynews.rs

Evropska komisija uputila je Mađarsku Sudu pravde EU zbog dva slučaja koji se tiču slobode govora koji su nakon više od godinu dana ostali nerešeni.

SUKOB BRISELA I BUDIMPEŠTE! To označava novo poglavlje u sukobu između Brisela i Budimpešte oko osnovnih demokratskih vrednosti.

Prvi slučaj se odnosi na veoma kontroverzni Zakon o zaštiti dece, zakon čija je svrha da zaštiti dobrobit dece i da se bori protiv pedofilije.

Kao deo celokupnog teksta, poslanici iz stranke Fides premijera Viktora Orbana uneli su amandman koji zabranjuje prikazivanje homoseksualnosti i promene pola u sadržajima namenjenim maloletnicima, kao što su školski obrazovni materijali i TV programi.

PROČITAJTE Orban: Mislio sam da je EU “pucala sebi samo u nogu“, ali sada je jasno da je “pucala sebi u pluća“!

Ova odredba je izazvala političku oluju, a Komisija, Evropski parlament i većina država članica otvoreno su kritikovali Orbanovu vladu i proglasili zakon homofobičnim i transfobičnim.

Brisel je tvrdio da zakon krši niz principa prava EU, uključujući ljudsko dostojanstvo, slobodu izražavanja i informisanja, pravo na privatni život i pravo na zaštitu podataka, kao i pravila jedinstvenog tržišta o audio-vizuelnim uslugama i e-trgovini.

Budimpešta je saopštila da taj akt ne diskriminiše nijednu određenu zajednicu i da je isključivo fokusiran na zaštitu dece.

Komisija je pokrenula sudski postupak protiv Mađarske u julu 2021.

„Zaštita dece je apsolutni prioritet za EU ​​i njene države članice.

Međutim, mađarski zakon sadrži odredbe koje nisu opravdane na osnovu promovisanja ovog fundamentalnog interesa ili su nesrazmerne za postizanje navedenog cilja“, rekao je izvršni direktor petak.

PROČITAJTE JOŠ Marine Le Pen: “Zelenski govori sve suprotno od onog što bi trebalo da bude!“ (VIDEO)

Nezavisna radio stanica je ugašena

Drugi slučaj se odnosi na nezavisnu, liberalno nastrojenu radio stanicu čije su vesti i diskusije često bile kritične prema vladi.

Smatrao se jednim od retkih preostalih opozicionih medija u zemlji.

Taj potez viđen je kao primer represije kritičkog novinarstva koju sponzoriše vlada i kao veliki udarac medijskom pluralizmu u zemlji.

Bivša frekvencija dodeljena je stanici u vlasništvu grupe bliske Orbanu, prenosi euronews

Skynews.rs