UDARNA VEST! Fon der Lajen: „Komisija preporučuje… Ukrajini se daje status kandidata“ (FOTO)

European Commission

Evropska komisija preporučila je u petak da EU odredi Ukrajinu i Moldaviju kao kandidate za članstvo, pri čemu se od treće bivše sovjetske republike, Gruzije, traži da ispuni određene uslove prije nego što dobije isti status.

UDARNA VEST! Fon der Lajen potvrdila!

Rusija će se izvesno suprotstaviti političkom gestu Brisela kao neželjenom mešanju u ono što vidi kao svoju zonu uticaja, čak i ako Ukrajina već ima sporazum o slobodnoj trgovini sa blokom.

„Komisija preporučuje… Ukrajini se daje status kandidata“, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na konferenciji za novinare, odevena u ukrajinske nacionalne boje – žuti sako i plavu košulju.

„Ukrajina je jasno pokazala težnje zemlje i rešenost zemlje da živi u skladu sa evropskim vrednostima i standardima“, rekla je ona.

PROČITAJTE BRITANSKI NOVINAR OSTAO ZATEČEN! Lavrov: „Uopšte me ne zanimaju oči Zapada“ (VIDEO)

Dok neke zemlje EU, uključujući Holandiju i Dansku, ne podržavaju to da više zemalja postanu kandidati za članstvo u EU, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u četvrtak dobio podršku Francuske, Nemačke, Italije i Rumunije.

Odluka Komisije, izvršne vlasti EU, otvoriće put liderima vlada EU da to potpišu na samitu sledećeg četvrtka i petka u Briselu, što će biti moralni podstrek za Ukrajinu

„Proširenje“ EU kao politika takođe je u zastoju od 2018. Zemlje članice EU ne mogu da se dogovore oko toga da li da uvedu druge zvanične kandidate – Albaniju, Severnu Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju i Tursku – u blok.

Rojters

PODELITE TEKST:
fb-share-icon