Ugledni novinar Pjotr Akopov tvrdi da u Srbiju stiže mnogo VAŽNIJI GOST OD LAVROVA!

Pjotr Akopov
Foto ilustracija
Novinar Pjotr Akopov u tekstu „Balkan – novi front rata sa Rusijom“ navodi da NATO i EU žele što brže da integrišu države u našem regionu, te da bi zato Moskva trebalo da Srbiji maksimalno pomogne da postane ‘regionalni centar moći’.

– Propali pokušaj Lavrova da dođe u Beograd zapravo je bio test za EU.

Nema sumnje da će i Lavrov i Putin uskoro doleteti u Beograd.

Srbija nije uvela sankcije Rusiji, a Rusija treba stalno da jača svoju prisutnost u Srbiji.

Moramo Srbiji maksimalno pomoći da postane nezavisno središte moći u regionu.

Središte moći koje bi moglo izdržati sve dok globalne promene ne dovedu do novog odnosa snaga kako u Evropi, tako i na svetskoj pozornici.

‘ U današnjoj situaciji, Srbija ostaje kamen spoticanja, najvažnija balkanska zemlja i jedina koja pokušava da odbrani svoje odnose sa Rusijom – piše Akopov.

Prema njegovim rečima, Rusija i Srbija su kroz tri veka aktivnih odnosa doživele ‘mnogo preokreta’.

– Nema razloga da se ne veruje da ćemo i iz sadašnje krize izaći časno i jači nego što smo u nju ušli.

OGLASILE SE PORODICE ZAROBLJENIH BRITANACA: Pozivaju britansku i ukrajinsku vladu da učine nešto! (INFO)

Reputacija Balkana, to da je on „bure baruta“, nije ostala samo u prošlosti. To je razlog zbog kojeg većina zemalja u regionu ulazi u NATO, a zatim i EU. Zapad želi da uspostavi vojnu kontrolu nad regionom, ali ne želi da preuzme odgovornost za životni standard siromašnih zemalja sa nesigurnom budućnošću. To se pre svega tiče Bosne, ali i Albanije sa Severnom Makedonijom, a još više srpske pokrajine Kosovo sa nerešenim statusom. Zapad pokušava da podstakne Evropsku uniju da brzo reši pitanje Zapadnog Balkana – naglašava Akopov, koji svoj tekst zaključuje pozivom Putinu da Srbiju podrži maksimalno moguće i na svaki način – od finansijskog, do vojnog.

Analitičar Branko Radun, komentarišući sve ove navode, kaže da Srbija očigledno postaje sve važnija i za Istok i za Zapad.

– Razlog tome jeste geopolitička pozicija na Balkanu koju naša država ima, ali i to što vodimo neutralnu politiku u kojoj imamo normalnu komunikaciju i sa zvaničnicima Istoka i sa zvaničnicima Zapada. Amerikanci nisu bili protiv posete Sergeja Lavrova našoj zemlji, mnogo više su se protivili Evropljani. Amerikancima čak odgovara da imaju jedan link više prema Rusiji. Značaj Srbije porastao je zbog rata u Ukrajini. Posvećuju nam više pažnje, ali istovremeno rastu i pritisci – upozorava Radun.

OGLASILA SE I ZAHAROVA U VEZI OSUĐENIH BRITANACA! “Reakcija britanskih vlasti je histerična“ (FOTO)

EU protiv veza sa Rusijom

Peter Stano, portparol Evropske unije, na drugoj strani kaže da Brisel očekuje od Srbije da ‘u svetlu vojne agresije na Ukrajinu’ neće dalje jačati veze sa Ruskom Federacijom.

– Kao zemlja kandidat za članstvo u EU, očekujemo da Srbija progresivno usklađuje svoju politiku prema trećim zemljama sa svim politikama i stavovima EU, uključujući i uvedene sankcije. EU želi da računa na Srbiju kao na iskrenog kandidata i pouzdanog evropskog partnera za zajedničke principe, vrednosti, bezbednost i prosperitet – naglašava Stano, dodajući da pozdravlja ‘primenu sankcija’ Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore prema Rusiji, koja se pokazala i kroz zabranu preleta aviona Sergeja Lavrova.

informer

PODELITE TEKST:
fb-share-icon