POBEDA ORBANA! Mađarska je izuzeta od naftnog embarga, naše obitelji mogu mirno spavati (VIDEO)

Screenshot: Facebook
U svojoj borbi protiv rata u Ukrajini, lideri Evropske unije kapitulirali su pred zahtevima mađarskog premijera Viktora Orbana i dali Budimpešti skoro potpuno izuzeće od novog embarga na rusku naftu, piše „Politilko“.

Кolektivno popuštanje Orbanu, koji je proveo 26 dana opstruirajući predloženu zabranu, omogućilo je šefovima država i vlada EU da u ponedeljak kasno uveče konačno usvoje šesti paket sankcija za kažnjavanje Moskve zbog invazije na susednu zemlju, a Brisel se poštedeo javne sramote koja bi usledila nakon neuspeha da se usvoji naširoko najavljivan embargo.

Istovremeno, zvaničnici i diplomate su priznali da je Orban, autoritarno nastrojen lider EU, uspeo da postigne svoj cilj i stavi interese Mađarske ispred pokušaja da se osujeti ruski predsednik Vladimir Putin.

Ako pogledate celu dramu, da, dobio je mnogo, i sve je držao kao taoce – rekao je diplomata EU o Orbanovim opstrukcijama.

Sam Orban je na Fejsbuku objavio kratku likujuću izjavu: „Dogovor je postignut. Mađarska je izuzeta od naftnog embarga!“

POBEDA ORBANA Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i drugi visoki zvaničnici rekli su da će embargo zaustaviti 90 odsto izvoza ruske nafte u zemlje EU do kraja godine, čime će Кremlj biti lišen ključnih prihoda za finansiranje rata.

Paket uključuje i druge stroge kazne, uključujući uklanjanje Sberbanke iz međunarodnog platnog sistema SWIFT. Nove sankcije su takođe usmerene na patrijarha Кirila, vođu Ruske pravoslavne crkve i bliskog Putinovog saveznika, kao i na ruske vojne zvaničnike odgovorne za navodne zločine u Buči i drugim okupiranim gradovima.

Mere i dalje moraju zvanično da budu odobrene od strane Saveta EU, što je formalnost koje će biti obavljena ove nedelje.

– Želimo da zaustavimo rusku ratnu mašinu i zaustavimo finansiranje ruskih vojnih kapaciteta – rekao je Mišel na konferenciji na kojoj mu se pridružila predsednica Кomisije Ursula fon der Lajen.

Fon der Lajen, koja je posetila u Budimpeštu i čija je kancelarija vodila veći deo pregovora sa Orbanom, predvidela je prošle nedelje da šefovi država i vlada neće moći da postignu dogovor na ovonedeljnom samitu. Ona je izrazila zadovoljstvo što su stvari ispale drugačije.

SITUACIJA IZMIČE KONTROLI: Slavna Olga Skabejeva: Nakon Ukrajine dolazi red na NATO! (VIDEO)

– Veoma mi je drago što su lideri uspeli da se u principu dogovore oko šestog paketa sankcija. Zahvaljujući tome, Savet bi sada trebalo da bude u mogućnosti da finalizuje zabranu za skoro 90 odsto celokupnog uvoza ruske nafte do kraja godine – rekla je.

Ona je napomenula da će nove sankcije takođe zabraniti osiguranje i reosiguranje ruskih brodova od strane kompanija iz EU i obustaviti emitovanje tri medija pod ruskom kontrolom na teritoriji Unije.

Mišel, Fon der Lajen i neki nacionalni lideri insistirali su da će Evropski savet „što je pre moguće“ ponovo razmotriti izuzeće Mađarske, odnosno dozvolu da ruska nafta nastavi da teče kroz južni deo naftovoda „Družba“. Holandski premijer Mark Rute je čak rekao da će se šefovi država i vlada ponovo pozabaviti tim pitanjem na svom sledećem samitu, krajem juna.